Ieşeanul care a făcut turul închisorilor comuniste cere un milion de lei daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Ciobanu vrea să fie despăgubit pentru cei 30 de ani de suferinţă
Aurelian Ciobanu vrea să fie despăgubit pentru cei 30 de ani de suferinţă

Aurelian Ciobanu a dat statul român în judecată şi vrea aproximativ 33.300 lei pentru fiecare an în care a fost persecutat de regimul comunist.La 18 ani bărbatul a fost condamnat pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale" şi a stat după gratii cinci ani.

Ieşeanul Aurelian Ciobanu (69 de ani)  povesteşte în plângerea adresată judecătorilor Tribunalului Iaşi că viaţa sa s-a schimbat în anul 1959 când a fost arestat fiind considerat „element duşmănos regiumului comunist". La doar 18 ani, pe când locuia cu familia la Caracal, a fost acuzat că a pus bazele unei alte organizaţii intitulate „Vulturul", care ar fi vrut să stârnească o revoltă. „Nu am avut treabă cu această organizaţie. Pe ceilalţi şase tineri arestaţi i-am văzut pentru prima dată la proces", îşi aminteşte Aurelian Ciobanu. Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi şapte ani de degradare civică pentru „crimă de uneltire  contra ordinii soclale". Însă la recurs pedeapsa s-a micşorat la 13 ani. În cele din urmă a executat cinci ani la Craiova,  în lagărele din Luciu Giurgeni, Stoeneşti şi în închisoarea de la Gherla.

A fost exmatriculat din facultate

„Dimineaţa ne dădeau 100 de grame de pâine şi o cană de nechezol, la 12 ciorbă şi cartofi sau arpacas cu marmeladă, iar seara un turtoi  şi cartofi sau fasole. Am stat şi la carceră şapte zile pentru că i-am spus unui caraliu că dacă mă bate nu mai pot să lucrez", povesteşte bărbatul. În închisoare a muncit la orezărie, la irigări şi desecări şi  a făcut mobilă. În închisoare a muncit la orezărie, la irigări şi desecări şi  a făcut mobilă.

În anul 1964 a fost pus în libertate şi s-a mutat cu familia în judeţul Iaşi, unde a terminat liceul la seral şi a dat admitere la Facultatea de Medicină veterinară. Însă în anul II a fost exmatriculat pentru că era „un exemplar rău pentru societate".  Ieşeanul susţine că regimul comunist i-a distrus cariera, l-a îmbolnăvit şi l-a împiedicat să-şi găsească un serviciu pe măsura pregătirii.

„În anul 1973 am reuşit să mă angajez la Combinatuld e Fibre Sintetice Iaşi de unde am ieşit la pensie în 1996. Am reuşit cu greu să mă reintegrez în societate să îmi termin studiile , să îmi găsesc un loc de muncă şi să îmi întemeieze o familie", spune Aurelian Ciobanu. Primul termen al procesului va fi pe 31 mai.

Citat

Toţi cei din anturajul meu erau atenţionaţi asupra faptului sunt un fost condamnat, un exemplu rău pentru societate

Aurelian Ciobanu

Deţinut politic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite