Americanul Dean Hufstetler îi învaţă engleza pe puşcăriaşii din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dean Hufstetler
Dean Hufstetler

Profesorul şi-a părăsit ţara natală, Statele Unite ale Americii, în urmă cu 20 de ani şi s-a stabilit în România. De doi ani, face voluntariat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Dean Hufstetler a aflat de România după ce familia lui a adoptat trei copii de la un orfelinat din Bârlad. Se întâmpla imediat după Revoluţie, în 1991, atunci când familia din partea tatălui său, scoţian la origine, a văzut la televizor cazul impresionant al unor copii abandonaţi de părinţi. „A fost un moment care m-a impresionat şi pe mine şi de aceea am decis să vin în România“, mărturiseşte Dean. Profesorul mai lucrase şi în SUA cu persoane cu risc social ridicat. Pentru o perioadă scurtă el a încercat să-i înveţe tainele limbii engleze pe locatarii unui ghetou din Los Angeles.

A ajuns la Penitenciar cu ajutorul unui jandarm

„În SUA am predat 17 ani la o şcoală normală. După această perioadă lungă mi-am zis că vreau o nouă provocare în viaţa mea, aşa că am ales să merg în acest ghetou, care se numea Watts. Era populat în general de persoane de origine hispanică. Era un cartier foarte periculos. Se trăgea cu arma pe stradă, aveau loc multe infracţiuni. Nu am putut sta decât patru luni şi jumătate acolo din cauza celor din administraţie. Eram ca un prizonier, mi se spunea întotdeauna ce să fac şi nu eram lăsat să-mi fac treaba aşa cum credeam eu că e bine“, povesteşte Dean.

După ce a ajuns în Iaşi, profesorul a predat engleza în mai multe licee. În urmă cu doi ani, s-a ivit oportunitatea de a preda această limbă şi deţinuţilor de la Penitenciar. Nu a stat pe gânduri şi a acceptat noua provocare. „M-am întâlnit cu nişte prieteni jandarmi din Iaşi. Mi-au spus despre acest lucru, iar eu am acceptat pe loc. Activitatea o desfăşor prin intermediul Catedralei Metropolitane“, mai spune profesorul. „Nu avem control asupra sistemului de justiţie şi vreau ca prin activitatea mea să-i fac pe deţinuţi să rămână cu ceva atunci când vor ieşi din puşcărie“, mai spune Dean.

El merge la cursuri o dată pe săptămână, iar fiecare şedinţă durează două ore. Pentru că nivelul elevilor săi prizonieri este diferit, aceştia sunt împărţiţi pe două grupe. O grupă este formată din cei care au cunoştinţe elementare de limbă engleză. Cel de-al doilea este format din cei care nu ştiu o boabă din această limbă. Cu aceştia din urmă, Dean are un program special.

Îi învaţă lucrurile elementare, cum ar fi literele sau cuvintele de bază din limba engleză. „Cu ceilalţi port discuţii pe diferite teme, citim diferite texte în engleză. Trebuie să mărturisesc că unii deţinuţi sunt foarte inteligenţi. Din păcate pentru ei, nu au făcut alegerile corecte în viaţă“, ne-a mai spus Dean Hufstetler.

Profil
Născut. 1 aprilie 1961, Huntington Beach (California).
Studii. California State University, Long Beach.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Nu ţi-e teamă să lucrezi într-o închisoare?
Eu nu mă simt şi nu mă gândesc că aş lucra într-o închisoare. Dacă aş face-o, probabil mi-ar fi mult mai greu să lucrez acolo. Scopul meu ca profesor este să-i fac pe elevi să se simtă bine şi, în acelaşi timp, să se simtă importanţi la orele mele de curs. Vreau să spun că sunt deţinuţi care ar putea foarte uşor să treacă examenul Cambridge.
Îţi place Iaşiul?
Îmi place acest oraş şi m-am adaptat foarte bine aici. Îmi place că este un oraş mare, chiar dacă nu este la fel de mare ca Bucureştiul. În Iaşi văd că se construieşte foarte mult şi sunt sigur că în câţiva ani va fi un oraş foarte cochet.

Ce-i place
Profesorului Dean Hufsteler îi plac sporturile tradiţionale din ţara sa de origine: baschetul şi fotbalul american. „Nu-mi place fotbalul vostru. Am cablu şi mă uit la meciurile de fotbal american tot timpul“, spune Dean, care este pasionat şi de călătorii.

Ce nu-i place
Sunt două lucruri care îi displac atunci când vine vorba despre Iaşi. Primul, şi cel care îl deranjează cel mai mult, se referă la numărul mare de maidanezi de pe străzi. Cel de-al doilea îi priveşte pe şoferii care uită de regulile de circulaţie. „Învăţ să mă adaptez, însă“, spune Dean.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite