Ieşeancă umilită de CET: „I-aş da în judecată, dar n-am bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin un sfert din familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare din Iaşi, cele care au semnat convenţii individuale, au posibilitatea de a cere despăgubiri pentru că se spală la lighean din 2 august. Clienţii CET care au convenţii individuale nu-şi cer drepturile în instanţă pentru că n-au bani de proces, deşi îşi plătesc cu sacrificii facturile. În plus, nu-şi permit să monteze nici centrale termice. 

Nicoleta Amăriuţei este una din miile de persoane din municipiul Iaşi care au convenţii de facturare individuală a consumului de energie termică şi care pot cere oricând în instanţă plata unor despăgubiri pentru că CET nu respectă clauzele contractului. Femeia a muncit în comerţ timp de 30 de ani pentru a ajunge să trăiască cu o pensie de 700 de lei. Chiar şi în aceste condiţii, Nicoleta Amăriuţei face economii drastice pentru a fi cu toate facturile la zi.


Abonaţii CET, resemnaţi


„Am făcut un efort foarte mare şi ne-am făcut separare de gaz, am izolat apartamentul. Acum fac economie, dar sunt la zi cu plata facturilor. Când mi-e lumea mai dragă, n-am apă caldă. Este o bătaie de joc“, s-a plâns femeia. Din 2005, de când a încheiat acest contract, ieşeanca a ajuns victima edililor care au intrerupt deseori furnizarea căldurii în mijlocul iernii, pentru că nu mai aveau bani de cărbune, sau a apei calde în mijlocul verii, pentru că n-au achitat facturile restante la furnizorii de combustibil.

Prin urmare, femeia s-a resemnat şi speră doar ca situaţia să nu mai continue. „Ştiu că pot să atac în instanţă CET, dar eu n-am bani de judecată. Dacă s-ar reuni mai mulţi oameni, m-aş implica şi eu, dar nu pot să stau prin tribunale pentru că sunt bolnavă. Nici la serviciile CET nu pot să renunţ pentru că nu pot să-mi pun centrală. Este mult prea scumpă. Am făcut şi sesizare la Protecţia Consumatorului din cauza facturilor prea umflate, dar tot degeaba“, a mai spus femeia.
Specialiştii cred că ieşenii ar avea câştig de cauză dacă ar da în judecată societatea de termoficare.


„Clienţii CET au ajuns să fie trataţi ca în Evul Mediu, fără apă caldă în mijlocul verii. Consumatorii care au convenţii individuale ar putea să-l oblige pe contractant să-şi execute prestaţia sau să obţină despăgubiri pentru că sunt plătitori de bună credinţă. Toţi cetăţenii afectaţi de această situaţie ar trebui să dea CET-ul în judecată“, a spus Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.


Prin acest contract, ieşenii bun-platnici ar trebui să beneficieze de căldură şi apă caldă, chiar dacă vecinii lor nu-şi plătesc facturile. Deşi CET are peste 10.000 de convenţii individuale încheiate, actele sunt nişte capcane. „Consumatorul nu are niciun drept asupra consumului. Sunt multe clauze abuzive pentru că sunt mai multe îndatoriri decât drepturi care aduc prejudicii consumatorului şi nu beneficii. O altă capcană este faptul că CET-ul nu are posibilitatea de a repara prejudiciul, aşa cum este cerut prin lege, iar diagrama de reglaj nu este stabilită şi consumul nu poate fi controlat de client. Ieşenii pot da în judecată CET şi au 100% şanse de câştig“, a spus şi Dumitru Bucur, preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari.


Procesul colectiv, de dorit


Specialiştii în drept îi sfătuiesc pe ieşenii care au convenţii individuale să dea în judecată CET în grup. „Din punct de vedere juridic, este întemeiată o acţiune în instanţă. Legal, ar fi normal să fie daţi în judecată, însă costurile sunt foarte mari. Un demers colectiv ar fi indicat pentru că ei sunt parte de bună credinţă a contractului, însă un demers singular nu are acelaşi efect“, a precizat Striblea.

Directorul centralei, anchetat de DNA


În timp ce ieşenii se spală la lighean de la începutul lunii august, societatea de termoficare are conturile blocate în continuare, ca urmare a anchetei DNA. Procurorii anticorupţie îi cercetează pe patru şefi ai centralei, în frunte cu directorul general Dorin Ivana, pentru evaziune fiscală. Aceştia sunt acuzaţi că nu au plătit timp de trei ani contribuţiile la stat, prejudicial creat fiind de 27,3 de milioane de lei. În plus, Rezervele Statului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au pus poprire pe conturile societăţii pentru neplata unei datorii la combustibil pentru care se judecă. Magistraţii Judecătoriei Iaşi au respins pe 10 august cererea Primăriei de ridicare a sechestrului de pe conturi.

Robinetele CET, la mâna primarului Nichita

Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, a propus ca soluţie de salvare a CET preluarea în gestiune directă a serviciului de termoficare. Edilii susţin că soluţia este temporară, urmând a fi organizată o licitaţie internaţională pentru ca CET-ul să fie preluat de un investitor privat. Primăria, prin Direcţia Tehnică, ar trebui să se ocupe de încasările de la populaţie şi plăţile către funizori şi cele pentru salariile angajaţilor, care vor munci pe baza unor contracte de prestări servicii.


Vor să reducă cheltuielile centralei cu 35%


Şefii oraşului au întocmit deja un nou regulament de funcţionare a centralei de termoficare, care este supus dezbaterii publice. „Într-o primă etapă însă pentru că delegarea de gestiune către un investitor privat necesită o perioadă de timp mai mare pentru a face licitaţia internaţională şi pentru asigurarea agentului termic în perioada următoară, CET va trebui preluat de Primărie“, a declarat Nichita.


Planul vizează inclusvi reducerea cheltuielilor CET cu până la 35%. „Este un efort financiar considerabil la bugetul local. Va trebui să facem eforturi mari pentru a reduce la maxim cheltuielile cu serviciile de termoficare. CET nu se privatizează, însă Primăria va avea control mai mare, inclusiv asupra preţului gigacaloriei“, a adăugat primarul. Cei 1.131 de salariaţi vor fi afectaţi de această decizie deoarece municipalitatea urmează să încheie cu fiecare contracte de prestări servicii. Unii consilieri locali spun că soluţiile sunt tardive.


„Cred că este o găselniţă juridică şi economică de-a mai continua cumva funcţionarea CET. Aceasta este o soluţie de super-criză, CET fiind total falimentar, pentru ca eventual să treacă şi de această iarnă. Nu rezolvă problema în fond, ci continuă agonia CET“, a spus consilierul local Radu Botez.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite