Iaşi: Vizite la mănăstirile din jurul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Vizite la mănăstirile din jurul Iaşiului
Iaşi: Vizite la mănăstirile din jurul Iaşiului

Ctitoriile de la Bârnova, Aroneanu, Dobrovăţ, Schitu Hadâmbului şi Hlicea sunt doar câteva dintre atracţiile din judeţ.

Cei care au drum prin Iaşi pot admira picturile şi arhitectura mănăstirilor şi bisericilor din judeţ, la care se poate ajunge cu maşina sau cu trenul. Una din ctitoriile care nu trebuie ratate este Mănăstirea Bârnova, situată la 10 kilometri de oraş.
La lăcaşul de cult, care a fost ridicat acum 376 de ani de domnitorul Moldovei Miron Barnovschi-Movilă, se poate ajunge pe drumul care duce spre Vaslui, pe partea dreaptă a Hanului Trei Sarmale. Biserica impresionează prin turnul semeţ care o străjuieşte, cât şi prin zidul din incinta sa care datează din secolul al XVII-lea. „Am fost vara trecută acolo şi este foarte relaxant. Drumul este destul de uşor de parcurs şi este multă verdeaţă“, afirmă Maria Ungureanu, ieşeancă de 40 de ani.

Ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Dobrovăţ este la fel de impunătoare şi este vestită în toată Moldova pentru picturile din naos. Monumentul se află la 25 de kilometri de oraş, iar drumul de acces este destul de accidentat, însă turiştilor nu le va părea rău că au trecut prin zonă. Bustul domnitorului veghează de sute de ani, turnul clopotniţă, care se află încă în reparaţii, paraclisul şi Casa familiei  Racoviţă sunt doar câteva dintre obiectivele care pot fi admirate de vizitatori. La Hadâmbu, biserică situată în comuna Mironeasa, mii de pelerini vin să se roage la icoana Maicii Domnului, dar şi pentru a se relaxa în zona plină de verdeaţă aflată la aproape 30 de kilometri de Iaşi.

Icoana de la Hadâmbu, cunoscută în Moldova
„Este interesant să faci un tur al mănăstirilor din Iaşi, la sfârşit de săptămână. Sunt multe locuri frumoase, încărcate de istorie, care sunt însă foarte rar promovate“, afirmă Ionel Lupaşcu, inginer ieşean. Şi Hlincea este o locaţie generoasă pentru turişti, la fel ca şi Biserica Aroneanu sau Mănăstirea Cetăţuia. Şi în municipiu există zeci de vechi lăcaşuri de cult, care găzduiesc artefacte şi picturi foarte valoroase din punct de vedere istoric. Biserica Armenească, care a fost modernizată anul trecut, merită să fie vizitată de curioşii care au un sfârşit de săptămână fără program de recreere.

Monumentele se află în reparaţii

Cele mai atractive obiective din oraş se află în şantier. Palatul Culturii va fi închis pentru consolidări până în 2011, Mănăstirea Trei Ierarhi este, de asemenea, închisă publicului, Golia este în reparaţii, iar Teatrul Naţional este în consolidări. Şi Catedrala Metropolitană se află în schele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite