Iaşi: Cea mai mare cramă a Iaşiului este în Copou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cea mai mare cramă a Iaşiului este în Copou
Iaşi: Cea mai mare cramă a Iaşiului este în Copou

În trecut, o parte a pivniţei a aparţinut scriitorului Mihail Sadoveanu. Acum, obiectivului i se spune „crama lui Sadoveanu“.

Citeşte şi:

Podgoriile pierdute ale Iaşiului

Cât de vechi sunt podgoriile de Cotnari

Poveştile celor mai alese vinuri

Clădirea care adăposteşte de sute de ani vinuri alese a fost extinsă de proprietari prin unirea cu crama Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu“ din Copou şi are o lungime de 350 de metri.

Printre cele mai interesante locuri unde sunt păstrate licorile bahice figurează cramele de la Cotnari şi Bucium, dar şi pivniţa Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi „Ion Ionescu de la Brad“, care are o adâncime de aproape 18 metri şi trece pe sub şoseaua care face legătura între Iaşi şi Breazu.

„Demersurile pentru amenajarea cramei au început odată cu înfiinţarea disciplinei de oenologie, în anul 1974. Iniţial, locul avea o lungime de aproape 200 de metri şi o adâncime de 15 metri. Unirea sa cu crama de la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu“ a implicat o muncă extraordinară“, a afirmat oenologul Valeriu Cotea. Până să ajungă să facă parte din actuala pivniţă, partea situată în apropierea Aleii Sadoveanu din Copou a trecut prin administrarea mai multor proprietari iluştri, împreună cu casa boierească pe sub care trece. Astfel, imobilul cu turn din Dealul Copoului a aparţinut mai întâi istoricului Mihail Kogălniceanu, pentru ca apoi să locuiască în ea George Enescu.

Compozitorul a vândut la rândul său casa boierească scriitorului Mihail Sadoveanu, în anul 1919. Aici, spun muzeografii, a pus pe hârtie operele „Hanu Ancuţei“, „Zodia Cancerului“ şi „Baltagul“. „Se ştie că Sadoveanu era un gurmand, dar aprecia şi vinurile fine. Petrecea ore în şir în pivniţă, unde îi plăcea să soarbă licorile în tăcere“, a adăugat Valeriu Cotea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite