Iaşiul în 2010: alungăm praful tot cu măturoiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la Salubris mai mult stârnesc praful cu măturoaiele antice
Angajaţii de la Salubris mai mult stârnesc praful cu măturoaiele antice

Capitala Moldovei seamănă mai mult cu o ogradă mai mare, în care edilii fac curăţenie ca pe timpul bunicilor. În cel mai fericit caz, prin centrul oraşului mai apare câte o maşină, dotată cu perii, care stropeşte străzile cu apă chioară.

Chiar dacă tehnica a evoluat, pe piaţă fiind disponibile modele performante de maşini care să curăţe străzile de praf, plămânii ieşenilor au rămas tot la cheremul măturătorilor de la Salubris.

Înarmaţi cu binecunoscutele măturoaie, aceştia par că se luptă în van cu cele patru tone de material antiderapant împrăştiat în iarnă pe străzi, şi care acum trebuie strâns. Lipsite de puteri magice, acestea nu fac decât să stârnească în jur nori mari de praf gros, pe care cetăţenii care au ghinionul să se afle prin preajmă, îl inhalează de voie, de nevoie. „Ce mai poţi să spui când vezi că suntem în anul 2010, dar la noi în oraş se face curăţenie tot cu măturoaie? E trist că se întâmplă aşa“, s-a plâns Dumitru Preda, taximetrist.

Potrivit conducerii Salubris, în acest moment în Iaşi acţionează peste 200 de angajaţi dotaţi cu măturoaie şi pubele, cinci autocisterne şi trei automăturătoare. „Înainte ca angajaţii să înceapă să măture, trece un utilaj care umectează strada în faţa lor pentru a împiedica ridicarea prafului. Avem zeci de grupe de oameni care acţionează în acelaşi timp“, explică Ioan Apostol, directorul Salubris.

Şampon doar la zilele festive

Potrivit conducerii Salubris, curăţenia de primăvară ar putea dura cel puţin până la finele lunii aprilie. Ioan Apostol susţine că munca angajaţilor este îngreunată de existenţa şantierelor din oraş şi de faptul că foarte mulţi dintre ieşeni îşi parchează maşinile pe spaţiul verde.

„Atunci când pleacă aduc foarte mult pământ pe trotuare. La fel se întâmplă şi în cazul şantierelor din oraş. Pentru că nu au logistica necesară, maşinile care ies din şantier nu sunt spălate şi cară toată mizeria pe străzi“, a spus Ioan Apostol.

Cât despre spălatul străzilor cu şampon nici nu încape vorba. „Deocamdată folosim la spălatul şoselelor apă simplă. Cu şampon se dă doar la zilele festive. E mult nisip pe străzi. Sunt convins că de la începutul primăverii pe toate bulevardele principale au trecut autocisternele noastre“, a mai explicat directorul societăţii de salubrizare.

Praful ne poate îmbolnăvi
Până când Salubris va reuşi să înlăture cât de cât mizeria de pe străzi, ieşenii cu alergii provocate de aerul îmbâcsit şi cu probleme la ochi vor avea cel mai mult de suferit. „Praful de pe stradă poate favoriza apariţia unor boli“, spune alergologul Aurica Rugină. Medicii spun că particulele de praf pot provoca leziuni grave la ochi, mai ales dacă nu sunt înlăturate cu atenţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite