Iaşiul, înglodat în datorii la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea creditelor luate sau garantate de municipalitate în ultimii ani este de peste 117 milioane de euro. De la bugetul local se acoperă rate şi dobânzi pentru şase împrumuturi care fac cât veniturile proprii ale municipalităţii pe un an întreg.

Banii ieşenilor acoperă găurile lăsate la bugetul local prin restituirea creditelor luate de municipalitate şi de societăţile sau regiile din subordine.

Numai anul trecut, 10% din veniturile proprii ale Primăriei au fost direcţionate pentru a acoperi datoriile. Deşi au făcut împrumuturi de zeci de milioane de euro pentru a schimba faţa oraşului, şefii din Palatul Roznovanu au cheltuit banii fără ca ieşenii să simtă vreo îmbunătăţire în viaţa de zi cu zi.

Jumătate din creditul Dexia, restituit în martie

Concret, cel mai mare credit parafat de municipalitate în 2007, Dexia, de aproximativ 50 de milioane de euro s-a topit în doi ani. Aproape jumătate din bani au fost alocaţi pentru lucrări de asfaltare şi montarea de pavele, dar gropile tot împânzesc oraşul. Alte proiecte demarate cu bani împrumutaţi nu au fost încă finalizate, deşi în două luni, primăria ar trebui să ramburseze jumătate din bani.

„Pregătim pentru martie din nou emiterea de obligaţiuni ca să rambursăm 100 de milioane de lei, iar noi vom rămâne doar cu obligaţiunile“, a spus Victorel Lupu, directorul economic al Primărie.

Pentru creditul cu BERD de 15 milioane de euro, destinat refacerii şinelor de tramvai, s-au achitat peste 750.000 de euro numai pe dobânzi şi comisioane. Cu toate acestea, multe din lucrări sunt încă în derulare. „Au cheltuit banii aiurea şi tot noi vom plăti ani de zile pentru lucrări făcute de mântuială“, a spus ieşeanca Mioara Voinea.

Cele mai mari contracte de servicii încheiate de Primărie sunt cele pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Actele parafate cu firmele Flash Lighting Services şi Luxten Lighting vizează lucrări de aproape 22 de milioane de euro. Până în prezent, s-au achitat de la bugetul local în jur de 9 milioane de euro.

Pentru conductele reparate sau autobuzele MAZ, aflate într-o vizibilă stare de degradare, s-au contractat credite de peste 30 de milioane de euro, garantate de la bugetul local. Din cel mai vechi credit, cel pentru autobuze, de aproape 11 milioane de euro, luat în 2005 s-au achitat până în prezent 4 milioane de lei, dar şi dobânzi şi comisioane de 2,7 milioane de euro.

Două milioane de euro dobânzi pentru CET

Creditul de aproape 19 milioane de euro, luat de CET pentru modernizarea reţelei de distribuţie a agentului termic şi garantat de Primărie, este la fel de păgubos pentru bugetul local. Deşi ratele trebuiau achitate de centrala termică, municipalitatea acoperit de la bugetul local pentru dobânzi şi comisioane în jur de două milioane de euro. „Noi avem două credite garantate de Primărie unul pentru RATP, cu autobuzele, şi un altul pentru CET, de la BERD. În situaţia în care contractanul nu poate să-şi achite la termen obligaţia, atunci ne solicită nouă, ca şi garant să plătim, urmând să recuperăm banii de la ei", a explicat Victorel Lupu, directorul economic al Primăriei.

Petru S., fotograf: Împrumuturile pentru mijloacele de transport sunt o prostie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite