Iaşiul, campion la decese provocate de porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii în stare gravă sunt preluaţi de ambulanţă
Bolnavii în stare gravă sunt preluaţi de ambulanţă

Iaşiul este campion la numărul de cazuri grave de gripă porcină, o treime dintre decesele raportate la nivel naţional fiind înregistrată la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Dintre cele 66 de decese anunţate ieri de Ministerul Sănătăţii, 21 dintre ele au fost înregistrate până pe 4 ianuarie la Iaşi. Din datele centralizate la Spitalul „Sfântul Spiridon“ reiese că numai în perioada sărbătorilor de iarnă au decedat şapte persoane, atât din Iaşi, cât şi din restul Moldovei.

„Protocolul prevede ca toate cazurile grave să fie aduse la Clinica de Anestezie şi Terapie de la noi. Aici sunt trataţi şi supravegheaţi de specialişti“, a precizat Camelia Bogdănici, directorul medical al Spitalului „Spiridon“. Printre bolnavii trasferaţi se numără şi nouă femei însărcinate, care au contactat virusul A H1N1 şi a căror stare de sănătate s-a agravat din cauza imunităţii scăzute a organismului. Şase dintre copii au supravieţuit, iar alţi trei nu au mai putut fi salvaţi pentru că sarcina era abia în trimestrul doi. Patru dintre femeile însărcinate au pierdut lupta cu viaţa, ultima dintre ele la sfârşitul anului trecut. „A fost o pacientă din Moldova care a ajuns în trimestrul doi de sarcină şi, deşi am intervenit pentru un avort terapeutic, starea pacientei s-a agravat şi nu a mai putut fi salvată“, a precizat Mircea Onofriescu, medic ginecolog.

Tratamentul celor 72 de pacienţi trataţi la Clinica de Anestezie şi terapie Intensivă a costat până acum peste 3,5 milioane de lei. „Sunt scumpe substanţele pe care le folosim la intubarea pacienţilor, la fel şi tuburile prin care respiră, care trebuie schimbate zilnic pentru că există pericolul ca ele să se înfunde şi să apară probleme grave în cazul pacienţilor“, a explicat Camelia Bogdănici.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite