Iaşiul, campion la datorii în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali ieşeni au aprobat împrumuturi împovărătoare pentru oraş
Consilierii locali ieşeni au aprobat împrumuturi împovărătoare pentru oraş

Cele mai mari municipii din regiunea de nord-est şi-au împărţit sărăcia din bugete în funcţie de necesităţi. Creditele luate de la bănci în ultimii ani pentru diverse investiţii au început să golească vistieria locală. Cu toate acestea, edilii mai vor să facă împrumuturi.

Municipiul Iaşi conduce în topul oraşelor îndatorate la bănci, având de achitat în acest an peste 70 de milioane de lei pentru rate şi dobânzi. „Estimăm că, în acest an, gradul de îndatorare va ajunge la 25%“, a menţionat Victorel Lupu, directorul economic al Primăriei. Municipiul Iaşi se află aproape de limita maximă aprobată prin lege, de 30%. Cu toate acestea, şefii Primăriei caută noi creditori pentru alte 15 proiecte de investiţii.

Un alt municipiu cu grad mare de îndatorare este Botoşani. Din aproape 180 de milioane de lei, bugetul estimat pe 2010, primăria achită rate şi dobânzi pentru credite de 50 de milioane de lei, luate în 2006 şi 2007. În acest an edilii botoşăneni vor să mai ia un credit pentru cofinanţarea unui proiect cu fonduri europene, pentru amenajarea unei zone de agrement în apropierea oraşului.

„Gradul de îndatorare va ajunge undeva la 20%“, a estimat viceprimarul Cătălin Alexa. Pentru trei credite care ajung la aproape 200 de milioane de lei, luate de Primăria Bacău pentru diverse investiţii şi cofinanţare a proiectelor europene, municipalitatea va achita rate până în 2029. „Nivelul datoriei publice este de aproximativ 16 milioane de lei pe an, ceea ce înseamnă un grad de îndatorare de 17%“, a afirmat Leonard Pădureanu, directorul economic al Primăriei Bacău. Tot trei credite are de returnat şi Primăria Piatra Neamţ, evaluate în total la aproape 230 de milioane de lei şi care vor fi returnate până în 2026.

Bugetul Sucevei este de peste 372 de milioane de lei, iar din acesta trebuie achitat un credit de 50 de milioane de lei, luat în 2008 de la banca Dexia pentru 15 ani. Banii au fost luaţi pentru construcţia şoselei ocolitoare a Sucevei, extinderea reţelei de gaz, dar şi reabilitarea unor străzi şi a Cetăţii de Scaun. Potrivit graficului de rambursare, în acest an se va ajunge la gradul maxim de îndatorare de peste 17%. Edilii Sucevei au precizat că în acest an vor să asigure doar dezvoltarea oraşului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite