Ieşenii, datori cu încă 30 de milioane de euro. Şefii Primăriei mai fac un împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii vor fi folosiţi pentru cofinanţarea celor 15 proiecte europene pentru care Primăria a încheiat deja contractele.

Edilii au constatat astăzi că nu pot suporta din fonduri proprii cele mai mari investiţii pe care le-au demarat în ultimii ani şi că mai au nevoie de un împrumut. În şedinţa extraordinară de Consiliu Local de astăzi, edilii au modificat hotărârea de anul trecut prin care municipalitatea s-a îndatorat cu 50 de milioane de euro. Edilii au decis să reducă suma la 30 de milioane de euro care să includă doar cofinanţarea proiectelor europene, nu şi investiţiile locale.

Creditul, returnat în minim zece ani
„Este vorba de cofinanţarea proiectelor europene. Nu avem altă soluţie pentru că suma este prea mare, iar bugetul de anul acesta este unul de subzistenţă. Acest împrumut nu afectează gradul de îndatorare al Primăriei pentru că destinaţia este pentru proiecte europene“, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Proiectul a fost aprobat fără discuţii, fiind doar trei abţineri. „Aprobând împrumutul de 30 de milioane de euro, am votat atragerea la Iaşi a mai multor milioane de euro prin proiectele europene“, spus consilierul Gabriel Surdu. Proiectele pentru care municipalitatea se va îndatora sunt amenajarea zonei de agrement Ciric, la care Primăria contribuie cu 7,1 milioane de euro, construcţia pasajului Octav-Băncilă, de 4 milioane de euro, a pasajului Mihai Eminescu, de 6,5 milioane de euro, a reţelei rutiere din zona centrală a oraşului, de 9,5 milioane euro, şi a Centrului Tehnologic Regional, 2,1 milioane de euro. „Încă nu ştim perioada de creditare, aşteptăm selecţia de oferte“, a mai spus Nichita. Termenul de returnare a banilor, lansat anul trecut, a fost de 10-25 de ani.

Scandal de la majorarea gigacaloriei
Spiritele s-au încins la şedinţa de astăzi de la propunerea municipalităţii de a majora preţul gigacaloriei cu 19 lei, ca urmare a scăderii subvenţiei acordate de Guvern pentru căldură. O parte din aleşii locali au propus ca bugetul local să suporte modificarea subvenţiei pentru ca familiile racordate la Centrala Electrică de Termoficare să nu plătească facturi mai mari. „Guvernul ne-a tăiat veniturile, salariile şi nu avem cum să suportăm aceste subvenţii“, a replicat primarul.

Mausoleul Simirad, finanţare la jumătate

Consilierii judeţeni au aprobat astăzi bugetul pentru anul acesta al judeţului, de 664 milioane de lei, cu amendamente şi mult scandal. Aceştia au cerut ca lucrările de consolidare la clădirea de pe strada Vasile Alecsandri, numărul 6, să nu fie finanţate cu 8 milioane de lei, cum a propus preşedintele Constantin Simirad, ci doar cu 4 milioane de lei. „Mausoleul Simirad“, acolo unde ar trebui mutat sediul CJ Iaşi, ar trebui să primească restul sumei la următoarea rectificare de buget.

Bani pentru SMURD
Aleşii au decis să aloce suma de 300.000 de lei pentru activităţile sportive din judeţ şi să înfiinţeze din nou cele opt centre SMURD din judeţ. „Trebuie să trecem administrarea acestor centre în subordinea CJ, aşa cum s-a întâmplat şi cu spitalele, dar să găsim mai întâi un cadru legal. Acestea ar trebui să primească finanţare de la CJ de 1,5 milioane de lei“, a spus consilierul Mugur Cozmanciuc.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite