Eficienţă în trafic la Iaşi: intersecţii asemănătoare, semaforizări diferite VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semaforul din intersecţia bulevardului Tudor Vladimirescu cu Mangeron de lângă podul peste Bahlui blochează pe şoferii care vor să vireze la stânga. O configuraţie similară se întâlneşte şi lângă parcarea Golia de pe bulevardul Independenţei, dar aici ambuteiajele se formează rareori datorită semaforizării gândite practic.

Şoferii care vin pe bulevardul Tudor Vladimirescu dinspre bulevardul Primăverii şi vor să vireze la stânga după podul peste Bahlui, pe bulevardul Mangeron, sunt puşi în faţa unei dileme. Semaforul se schimbă pe verde atât pentru ei, cât şi pentru cei care vin din sens opus.

Conform normelor rutiere, cei care doresc să schimbe direcţia de mers la stânga trebuie să acorde prioritate celor care vin din sens opus. Responsabilii bunei desfăşurări a traficului din Iaşi au decis ca semaforul pentru cei care vin dinspre Primăverii către Tudor să se prelungească cu câteva secunde pe culoarea verde faţă de cei care vin din sens opus, tocmai pentru a acorda timp celor care virează la stânga să facă manevra.

Problema este că şoferii nu cunosc acest aspect şi mulţi nu aşteaptă până la finalul ciclului de la semafor ca să treacă, ci forţează culoarea verde pentru a lua faţa celor care vin din sens opus. „Dacă sunt primul la semaforul ăsta, caut să plec înaintea celor din sens opus, altfel aştept o mulţime până fac la stânga", a spus Sebi, un şofer blocat pe banda de virare la stânga pe podul peste Bahlui din Tudor.

Vedeţi mai jos cum şoferii caută să ia faţa celor de pe contrasens ca să nu aştepte la semaforul din Tudor.

O situaţie similară se întâlneşte pe bulevardul Independenţei. La fel ca în Tudor, cei care vin dinspre Târgu Cucu către Piaţa Unirii pot vira la stânga pe lângă parcarea Golia. Diferenţa faţă de intersecţia din Tudor este că aici semaforul pentru cei care trebuie să vireze la stânga se face verde cu câteva secunde înaintea celor de pe contrasens, permiţând primelor trei-patru maşini să efectueze manevra fără grabă.

Pentru cei care nu prind startul, mai există o fereastră de câteva secunde la finalul ciclului de verde, care se termină cu câteva secunde mai târziu decât pe contrasens, astfel încât banda poate fi eliberată pentru următoarele maşini.

Vedeţi mai jos un ciclu complet de culoare verde la semafor pe bulevardul Independenţei.

Mai citiți:

Nervi şi blocaje în traficul din Iaşi din cauza lucrărilor la liniile de tramvai

Noi modificări în trafic în Podu Roş. Circulaţie restricţionată pentru maşini şi pietoni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite