Iaşi Mihai Musteaţă: „Puterea de regenerare a animalelor bate medicina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul de la Clinica Veterinară a Universităţii Agronomice din Iaşi este singurul medic din ţară acreditat în Statele Unite ale Americii ca specialist în probleme auditive la animale.

Nu a fost un pasionat de animale şi nici un iubitor al medicinei veterinare, dar a ajuns să facă performanţă în domeniul neurologiei patrupedelor.
I-au plăcut dintotdeauna pisicile şi biologia şi cu speranţa că va putea să le îmbine a ales să se îndrepte spre Medicină Veterinară la Iaşi. Zis şi făcut, numai că în anii IV şi V de facultate şi-a dat seama că este de fapt prins în mrejele neurologiei.

Singurul doctorat din ţară pe o temă de neurologie

„În fiecare an de facultate spuneam că este ultimul, că mă las. Abia în anul IV m-am regăsit în ceea ce făceam, iar neurologia chiar am ştiut din primele cursuri că o să-mi placă foarte mult. Profesorii Nicolae Hagiu şi Gheorghe Solcan au avut un rol foarte important în alegerea mea. Dumnealor mi-au susţinut alegerea pentru neurologie şi m-au îndrumat. În 2004, mi-am început doctoratul şi eram singurul din ţară care studia neurologia la animale mici“, spune doctorul Mihai Musteaţă.

După ce a absolvit facultatea, a urmat doctoratul, a făcut un stagiu la Paris şi două în SUA. De câţiva ani lucrează pe cercetare la Clinica Veterinară a Universităţii de Agronomie din Iaşi, iar din 2008 este singurul medic veterinar din ţară acreditat pe potenţialele auditive la animale.
„Sunt anumite rase de câini care sunt predispuse la surzenie. Noi avem un aparat cu ajutorul cărora facem teste BAER care ne confirmă problemele neurologice ale pacienţilor“, explică doctorul Musteaţă.

„Neurologia, cea mai solicitantă emoţional“

În urmă cu 5 ani, doctorul Mihai Musteaţă a adoptat un motan care i-a intrat de două ori în casă pe geam într-o singură zi. Acum, motanul Boris este unul dintre fiinţele căreia îi împărtăşeşte problemele de zi cu zi. Doctorului îi plac mai mult animalele maidaneze decât cele de rasă. Detestă când trebuie să comunice stâpânilor diagnostice necruţătoare pentru animalele de companie. „De multe ori pe partea de neurologie se dovedeşte că animalul are cancer. Este o parte mai tulbure emoţional din medicina veterinară. De multe ori mă eschivez să le spun stăpânilor ce are căţelul sau pisica pentru că îi văd chiar şi când îi aduc la spital cât sunt de consumaţi“, afirmă doctorul Musteaţă.

Totodată i se pare că românii care au animale sunt mult mai ataşaţi de patrupede decât cei din străinătate. „În România, filonul de sentimente este mult mai gros decât în Occident. Acolo imediat se cere eutanasierea animalelor, chiar dacă acestea pot fi tratate. Românii sunt mult mai ataşaţi de animale“, încheie medicul Musteaţă.

Întrebări şi răspunsuri
Intenţionaţi să vă măriţi familia cu vreun animal?
Este foarte posibil să mai intre un membru în familie. Este vorba despre un căţeluş. Viitoarea mea soţie îşi doreşte foarte mult un căţel şi probabil o să avem în casă pe lângă motan şi un astfel de patruped.
Cum sunt animalele-pacient faţă de oameni?
Mult mai puternice sunt animalele. Oamenii se demoralizează, dar animalul merge mai departe. Puterea de regenerare a animalelor bate medicina. Când este adus la noi, animalul este agitat, dar se calmează dacă îi spui o poveste cu furnici.

Ce-i place
Doctorului îi plac oamenii binedispuşi. „Oamenii pozitivi, neurologia şi România sunt trei lucruri care-mi plac“, spune tânărul.

Ce nu-i place
Detestă negativiştii. „Nu suport oamenii care zic «nu» şi «în România nu se poate». Negativiştii îmi strică toată ziua. Cât ai două mâini poţi să faci orice“, spune doctorul Musteaţă.

Profil
Născut. 23 iulie 1978, la Suceava.
Studii. Doctorat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi.
Familie. În septembrie se căsătoreşte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite