Iaşi Mihai Ionescu, poliţistul campion la arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multiplu campion mondial, Mihai Ionescu este veteran în echipa naţională a României la Qwan Ki Do.

Ca mulţi alţi tineri de vârsta lui, Mihai Ionescu a fost prins de curentul artelor marţiale imediat după 1989, când la Iaşi sălile de antrenament erau poate la fel de multe ca buticurile. „Văzusem undeva un afiş că se făceau cursuri de karate într-o sală de cămin în T17. M-am înscris, dar pentru că făceam şi şcoală şi antrenamente terminam foarte tâziu şi găseam căminul închis. Aşa că mă căţăram pe o pătură pentru a ajunge la geamul de la camera mea“, îşi aminteşte Mihai.


Omul legii spune că performanţă în artele marţiale a început să facă abia la 25 de ani. „Nu consider că am avut un talent înnăscut pentru aşa ceva. Cred că de la vârsta de 25 de ani am început să mă maturizez. În artele marţiale nu este neapărat vorba despre o luptă pe care o câştigă cel care este mai bine pregătit fizic. Este un sport în care strategia contează foarte mult“, spune sportivul. Ultimul campionat mondial la care Mihai Ionescu a strălucit pe prima treaptă a podiumului s-a desfăşurat în Maroc, în aprilie 2011.

Atentat cu bombă după terminarea competiţiei

Au participat peste 400 de sportivi din 20 de ţări precum Anglia, Austria, Brazilia, Franţa, Germania şi Italia. Agentul-şef şi-a adjudecat titlul de campion mondial la categoria „centuri negre“, cea mai aşteptată probă dintr-un concurs de Qwan Ki Do, după cum spune acesta.
Medalia câştigată în Regat s-a alăturat astfel celor de la campionatul internaţional din 2007, cel european din 2009, şi de la alte 10 campionate naţionale la care Mihai Ionescu s-a remarcat. „Competiţia din Maroc a fost mai dificilă. Au un stil diferit de luptă decât cel european. În plus, a trebuit să ne acomodăm cu clima, mâncarea şi modul de organizare. Culmea, imediat după ce am plecat spre casă am auzit că a avut loc un atentat cu bombă“, povesteşte agentul-şef.

Rând pe rând, ieşeanul i-a înfruntat pe marocani, italieni, francezi şi algerieni. „Chiar dacă marocanii nu s-au afirmat în acest sport, lupta cu ei este destul de dificilă pentru că sunt foarte mobili şi sunt haotici în mişcări. Nu ştii când şi cu ce te lovesc. Eu am un stil defensiv menit să distrugă atacul adversarului“, explică Mihai Ionescu. Cu şase luni înainte de competiţie, a avut parte de antrenamente intense.
„Am lucrat foarte mult pe partea psihică şi fizică“, spune ieşeanul. Din lotul care a plecat la campionatul din Maroc pentru a reperezenta România, Mihai Ionescu a fost cel mai vârstnic.

Ce-i place
Agentul-şef spune că îi place foarte mult sportul şi să navigheze pe internet. „Iubesc animalele, iar când vine vorba despre muncă fizică nu mă dau înlături. Îmi place la nebunie să muncesc pe teren“, spune Mihai Ionescu.

Ce nu-i place
Poliţistul nu ar suporta să muncească tot timpul în spatele unui birou. „E clar că nu aş putea să fac acest lucru. Nu-mi plac nici persoanele care nu au cuvânt, să împrumut bani şi să am datorii“, susţine campionul mondial.

Întrebări şi răspunsuri
Ce câştigă în România un campion mondial la Qwan Ki Do?
Ne alegem doar cu satisfacţia medaliilor obţinute în competiţii şi cu diplomele. Atât. Personal însă cred că artele marţiale îţi schimbă viaţa, mai ales când eşti tânăr şi în formare.
Cum ai reuşit să împaci cartea cu artele marţiale şi apoi cu serviciul?
Din experienţa mea, vă spun că şcoala şi sportul nu se încurcă. Eu am făcut două facultăţi, două masterate şi sport. După cum vedeţi, am reuşit pe toate planurile. Ba chiar am reuşit într-o lună să susţin examenul de licenţă la o facultate, disertaţia la alta şi examenul pentru 3 dani, şi nu m-am încurcat deloc.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite