Află localitatea cu cel mai amuzant nume din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în Spermezeu, Bistrița-Năsăud
Intrarea în Spermezeu, Bistrița-Năsăud

Creativitatea românilor se vede inclusiv în numele pe care l-au dat unor localităţi. Care dintre următoarele vi se mare mai haios?

Spermezeu (Bistriţa-Năsăud)

Deşi este uşor să i se atribuie un sens în limba română, numele satului Spermezeu provine de fapt dintr-un toponim maghiar.

Veneţia de Sus şi de Jos (Braşov)

Dacă Veneţia este amplasată la mare în Italia, Veneţia din România este munţi, în Ţara Oltului.  „Trebuie precizat că pronunţia corectă este cu accentul pus pe silaba «ţi» din cuvântul Veneţia. Numele celor două localităţi vine de la râul Vineţia", explică Ionel Boamfă, lector doctor la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Satchinez (Timişoara)

„Cuvântul Satchinez vine de la Sat Chenez. În limba maghiară, «chenez» înseamnă cneaz. După unul dintre aceştia s-a dat numele Sat Chenez, cel mai probabil în cinstea lui Pavel, unul dintre cneazii distinşi în luptele cu turcii", precizează Ionel Boamfă.

Trei Sate (Mureş)

„În unele zone, un cătun ce are de la cinci case în sus se cheamă sat. În acest caz, numele satului «Trei Sate» vine de la unirea a trei aşezări", explică Boamfă.

Moldovenii au talent la nume amuzante de localităţi. Vezi aici ce spun specialiştii în toponimie

Băicoi (Prahova)

Este printre cele mai cunoscute localităţi cu nume haios, dar etimologia numelui risipeşte elementele tendenţioase. „Denumirea s-a format prin folosirea sufixului «oi» la numele «Baicu». Nu are nicio legătură cu alte conotaţii", încheie Ionel Boamfă.

Alte nume amuzante:

Vâlcea: Cracii Doamnei, Măciuca, Mădulari

Bistriţa-Năsăud: Şanţ

Prahova: Urlaţi

Gorj: Borăscu

Harghita: Liban

Vrancea: Vârteşcoiu

Ilfov: Afumaţi

Buzău: Udaţi-Mânzu

Argeş: Miroşi

Alba: Cioara de Sus

Dolj: Coţofenii din Dos

Brăila: Vărsătura

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite