Iaşi „E umilitor să înveţi 3 ani pentru 250 de lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca, proaspătă absolventă de facultate, a stat ieri la coadă pentru ajutorul de şomaj. 50 de tineri ieşeni care au terminat facultatea sau liceul îşi depun zilnic dosarele pentru indemnizaţia de şomaj.

Numărul tinerilor care vin să depună dosarul pentru şomaj s-a mărit simţitor începând cu 8 iulie, zi în care s-au afişat rezultatele finale ale examenului de Bacalureat. Foştii liceeni se suprapun la rândul de la Şomaj cu absolvenţii de studii superioare, care au finalizat în această perioadă examenele de licenţă sau disertaţie. Zilnic, câte 50 de absolvenţi fac rând la sediul din Copou al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM).

Speră să plece în afară

Este cazul Ralucăi, o tânără de 22 de ani care anul acesta a terminat Facultatea de Geografie şi Geologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza". Tânăra susţine că şi-a depus zeci de CV-uri la agenţiile de turism în speranţa că va găsi un loc de muncă, însă speranţele i-au fost distruse pentru că n-a fost contactată de niciun angajator. Aşa se face că a apelat la varianta de care a fugit până acum: şomajul.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât tânăra a învăţat bine în anii de facultate, ea fiind integralistă pe toată perioada studenţiei. „Este umilitor să înveţi trei ani şi să treci de zeci de examene ca în final să ajungi să iei 250 de lei. Sper din tot sufletul să pot pleca cu o bursă de la masterat în Germania şi să-mi găsesc acolo un loc de muncă. Deocamdată depun dosarul pentru şomaj, dar sper să scap în curând de această situaţie", spune tănâra.

Şi numărul tinerilor care au terminat liceul şi depun dosarul pentru şomaj este mare. 25 de foşti liceeni ajung zilnic, în medie, la rând la AJOFM. Alexandru Apetroaei şi Florin Popa, ambii absolvenţi ai Grupului Şcolar „Virgil Madgearu" au picat Bacalureatul şi s-au înscris pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Tinerii spun că banii, doar 250 de lei pe lună, sunt insuficienţi, dar că deocamdată reprezintă singura soluţie pentru a se descurca.

„Mă aşteptam să nu iau examenul pentru că au fost subiecte extrem de grele. Aş fi vrut să fac FEAA pentru că am terminat profil de contabilitate, dar n-a fost să fie. Am să încerc să iau Bac-ul în toamnă şi dacă reuşesc renunţ la şomaj şi plec să-mi îndeplinesc visul de a fi student", spune Alexandru cu regret.

Şi colegul său de clasă, Florin, priveşte cu dezamăgire spre viitor. „E păcat că n-am luat examenul, să mă bucur şi eu de tinereţe. Am să încerc să mă descurc cu banii aceştia, care oricum sunt prea puţini. Am să mai depun CV-uri, poate reuşesc să muncesc ceva chiar şi necalificat", spune Florin. În iulie 2010, în evidenţa AJOFM Iaşi au intrat 1.167 de absolvenţi, cei mai mulţi, 557, cu studii liceale şi postliceale, urmaţi de cei cu opt clase, 402, şi de cei cu studii superioare, 208. Şi luna august 2010 a fost plină de tineri la AJOFM: 946.

Acte şi condiţii pentru indemnizaţia de şomaj

Pentru a beneficia de şomaj timp de şase luni, tinerii trebuie să depună în dosar diploma de studii (copie şi original), adeverinţa de absolvire (copie şi original), certificat de naştere (copie şi original), buletin de identitate şi adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate.
Tinerii au la dispoziţie 60 de zile de la absolvire pentru a depune actele. În acest timp, ei vor fi mediaţi şi consiliaţi de personalul AJOFM. Pot apela la cursurile de calificare sau recalificare şi nu trebuie să refuze nejustificat niciun loc de muncă oferit. În caz contrar, pierd indemnizaţia de şomaj.

Citeşte şi:

Picaţii la Bac din Botoşani se cer în şomaj

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite