Iaşi, capitala datinilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiurile de iarnă se disting prin costume şi versurile cântecelor
Obiceiurile de iarnă se disting prin costume şi versurile cântecelor

Aproape 550 de artişti populari din judeţul Iaşi, regiunea Moldovei, Maramureşului şi Bistriţei-Năsăud vor recrea obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou aşa cum au fost păstrate la sate de-a lungul generaţiilor. Toţi participanţii vor defila mâine, de la ora 10.00, în costume de sărbătoare, după care vor susţine un spectacol gratuit.

Capitala Moldovei se va transforma la finalul acestei săptămâni într-o veritabilă capitală a tradiţiilor de iarnă. Asta datorită celei de-a 43-a ediţie a festivalului folcloric „Datini şi obiceiuri de iarnă“, care va alinia în faţa ieşenilor aproape 550 de participanţi, marea majoritate din judeţul Iaşi şi din Moldova, selectaţi în baza tradiţiei din satul lor.

Primul concert de colinde, diseară în Parcul Copou

„În 43 de ani de existenţă, acest festival a ajuns unul din cele mai mari din ţară, unde participă cei mai valoroşi artişti. Cei de la Sibiu vor să vină de trei ani. Dacă anul acesta va fi pentru prima dată când participă Alaiul din Cordăreni, judeţul Botoşani, colindătorii din Munor, judeţul Bistriţa-Năsăud, ne onorează cu prezenţa de 16 ani la rând“, a explicat Arian Ardeleanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, coordonatorul evenimentului.

Manifestările vor începe chiar din această seară, de la ora 17.30, în Parcul Copou, unde artişti din Munor şi Vadu Izei, judeţul Maramureş, vor susţine un concert de colinde. Sâmbătă dimineaţă este programată celebra paradă a tuturor participanţilor.

Îmbrăcaţi în costume de sărbătoare, dar şi în căiuţi, cerbi, capre şi urşi, aceştia vor pleca, la ora 10.00, din faţa Palatului Culturii, pe traseul Ştefan cel Mare-Piaţa Unirii-Alexandru Lăpuşneanu-Casa de Cultură a Studenţilor. Ajunşi aici, toţi artiştii vor prezenta pe durata a şase ore un spectacol extraordinar de obiceiuri de iarnă, la care intrarea publicului va fi liberă. Festivalul se va încheia cu alte două concerte de colinde, ce vor fi susţinute în complexul comercial din Tudor Vladimirescu.

Colecţie de colinde şi pluguşoare de demult

„Un juriu va face observaţii direct formaţiilor, fără a se face o ierarhie. Toţi participanţii vor primi nişte premii în bani din partea Primăriei Iaşi“, a adăugat Adrian Ardeleanu. Cu această ocazie va fi lansată şi o carte care include o selecţie de pluguşoare şi colinde tradiţionale culese de pe meleagurile ieşene. „Din vară am strâns texte atât din arhiva Centrului, cât şi de la oameni din judeţ. Ne-am dorit astfel să oferim un cadou de Sărbători celor care iubesc tradiţiile“, a încheiat Ardeleanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite