Iaşi: Zeci de locuri libere la grădiniţele particulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul preşcolarilor înscrişi la unităţile private a scăzut cu 10%, în timp ce instituţiile de stat sunt supraaglomerate.

Disponibilizările şi reducerile salariale din ultima perioadă au avut efect negativ şi asupra grădiniţelor particulare din oraş.
Părinţii au strâns puşculiţa şi şi-au înscris copiii la grădiniţele cu program normal de stat, unde nu plătesc niciun leu, sau la cele cu program prelungit, unde achită doar masa copilului. Conducerea grădiniţelor private se plânge de numărul mic de copii.


„Înainte veneau la înscrieri peste capacitatea noastră. Ne aflam în situaţia de a face liste de aşteptare, în timp ce anul acesta ne-au rămas locuri libere mai ales la grupa mică. Înscrierile au scăzut cu 10%“, spune Raluca Coniac, directorul unei grădiniţe particulare.


Oferte tentante


Pentru a nu pierde clienţii, dar şi pentru a atrage atenţia părinţilor care vor să-şi ducă pentru prima dată copilul la grădiniţă, unii directori au ales să intre pe piaţă cu oferte tentante.


„Am redus taxa de şcolarizare cu 50 de lei, iar masa cu 1 leu. Avem 70 de locuri disponibile şi s-au ocupat 60“, spune Lavinia Puiu, directorul unei alte grădiniţe particulare.


Unităţile de învăţământ preşcolar de stat au fost luate cu asalt de părinţi pentru că nu tebuie să achite niciun fel de taxă. Pentru a face faţă avalanşei de cereri, directorii au decis suplimentarea cu câte cinci locuri la fiecare grupă.


„Anul acesta am făcut înscrieri peste normă. Am suplimentat locurile până la 28-30 de copii la fiecare grupă“, spune Elena Boariu, educatoare la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite