Iaşi: Vot pozitiv pentru sensul unic la Palas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului iau în calcul aplicarea modificărilor de trafic în zona Palatului Culturii propuse de „Adevărul de Seară“. Şefii de la Rutieră sunt dispuşi să înlocuiască intersecţiile semaforizate de pe arterele majore de circulaţie cu sensuri giratorii.

Autorităţile locale s-au arătat receptive la propunerea lansată ieri de „Adevărul de Seară“ pentru decongestionarea traficului din zona viitorului complex Palas.

Iniţiativa sugerată de profesorul Radu Gaiginschi, şef la catedra Autovehicule Rutiere şi directorul Departamentului Transporturi şi Expertiză Tehnică a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi, prevede implementarea sensurilor unice pe străzile Sf. Lazăr, Anastasie Panu şi Palat. Circulaţia s-ar desfăşura  în jurul Palas-ului pe un imens sens giratoriu.

Conceptul „inelului primar“ funcţionează cu succes de peste doi ani în oraşe precum Sibiu şi Braşov.

Proiectul va fi analizat de Comisia de Circulaţie

Astăzi, reprezentanţii Primăriei şi-au exprimat un punct de vedere favorabil acestor modificări în trafic.

„Considerăm că sensul giratoriu în jurul Palas-ului este o propunere bună, însă nu putem decide singuri în acest caz. Ideea va fi analizată în următoarea şedinţă a Comisiei de Circulaţie, unde vom stabili alături de Poliţia Rutieră dacă acest inel primar poate fi implementat la Iaşi“, a declarat Mihai Chirica, director tehnic în cadrul Primăriei Iaşi. Şi şefii de la Rutieră s-au arătat interesaţi de ideea promovată de „Adevărul de Seară“.

„Consider că este o idee viabilă, mai ales că nu necesită decât modificarea marcajelor şi a indicatoarelor rutiere, precum şi o perioadă în care şoferii să se acomodeze cu noile prevederi. Însă nu vom putea face nimic până când se va reface legătura între străzile Sf. Lazăr şi Anastasie Panu, în faţă la Hala Centrală“, a spus Sorin Catană, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi.

Urmând exemplul oraşului Braşov, unde peste 20 de intersecţii semaforizate au fost preschimbate în sensuri giratorii, reprezentanţii Poliţiei Rutiere au în plan astfel de amenajări.

„Aceste sensuri giratorii pot înlocui doar intersecţiile unde intră artere de aceeaşi importanţă. Exemple ar fi în Bucşinescu, respectiv la intersecţia bulevardului Socola cu Bucium şi Primăverii. Pentru aceste schimbări trebuie mai întâi ca specialiştii să meargă pe teren şi să ia valorile de trafic“, a precizat Catană.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite