Iaşi: Victor Tronaru - Cel mai vechi poştaş din Iaşi (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 30 de ani, Victor Tronaru împarte scrisori şi telegrame ieşenilor. Zilnic face la pas câte 20-25 de kilometri şi ştie toate cotloanele oraşului.

Din 1980 Victor Tronaru s-a angajat la Telegraf, iar după Revoluţie s-a transferat la Poştă. A ales să fie poştaş pentru că este o meserie care îi permite să fie propriul său şef. Cel mai mult îi place să plece pe teren. „Până la 30 de ani am lucrat prin construcţii, am făcut munci grele. Nu-mi plăcea să stea şefu’ după mine. Mi-a plăcut din prima să fiu poştaş pentru că îmi iau corespondenţa şi eu sunt propriul meu şef pe teren. Niciodată nu mi-a plăcut să fiu comandat“, dezvăluie râzând poştaşul.

Scrisorile vor mai exista câteva generaţii
Îşi aduce şi acum aminte de toamna în care s-a angajat la Telegraf. „A fost o toamnă foarte ploioasă. Eram tare mândru că devenisem curier telegrafic. Am lucrat acolo până la Revoluţie, apoi m-am mutat la Poştă“, rememorează Tronaru. Mărturiseşte că nu este zi în care să nu vadă câte o ispravă. Cele mai multe peripeţii le-a avut iarna, cu bicicleta.


„Până în 2004 am avut biciclete, iar uneori telegramele ajungeau seara târziu. Iarna, pe geruri crunte mă duceam să împart corespondenţa. Alunecam şi cădeam de pe bicicletă şi de câteva ori pe zi. Uneori râdeam şi eu de căzăturile mele. Norocul meu a fost că sunt subţirel, uşurel, mă ridicam repede şi mergeam mai departe“
, povesteşte Tronaru.


Deşi suntem în era tehnologiei, Victor Tronaru este convins că meseria de poştaş va fi valabilă încă mulţi ani. Oamenii îşi vor scrie scrisori, indiferent de vremuri. „Lumea este obişnuită cu scrisorile deocamdată. Cei mai în vârstă preferă să scrie de mână câteva rânduri. Vor mai trece câteva generaţii până va folosi toată lumea internetul“, a spus poştaşul.

După pensie, tot la Poştă
Despărţirea de meseria pe care o practică de o viaţă nu va fi uşoară. Deşi peste trei ani bărbatul va ieşi la pensie, el va veni săptămânal să-şi viziteze locul de muncă. „O să mi se pară ciudat să stau acasă, dar voi veni să-mi vizitez colegii, să aştept maşina cu corepondenţă şi să o văd pe diriginta Poştei“, încheie poştaşul.

Profil
Născut. 16 septembrie 1948, Tomnatic, Timiş.
Studii. Şcoala de Construcţii Iaşi.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum arată o zi din viaţa unui poştaş?
Este o zi plină. Dimineaţa aşteptăm toţi factorii poştali, maşina care aduce sacii cu corespondenţa, totul cartează pe zone, apoi fiecare factor îşi face selecţia pe numere, le punem în ordine ca să ne fie uşor la distribuit. Apoi începe aventura. Luăm la pas sectorul care ne revine. De la 9.00 la 17.00 străbatem oraşul la pas.
Este o meserie care implică responsabilităţi mari?
Fără îndoială. Ţin minte că într-o iarnă geroasă a venit la ultima cursă, de la ora 21.00, o telegramă-fulger cu un deces. Trebuia să o duc undeva pe sub dealul Galata. Am stat jumătate de oră la uşa omului, i-am dat telegrama, dar pentru că acesta nu s-a prezentat la înmormântare expeditorul mi-a făcut plângere. A spus că poştaşul nu a trimis telegrama. Am fost cercetat şi s-a demonstrat că nu era vina mea.

Ce-i place
Îmi place ca în timpul meu liber să mă duc la ţară, să o ajut pe soacra mea la munca din grădină, la săpat. Mă relaxează acest gen de activitate, în plus, şi aerul este curat. De asemenea, îmi place să joc şah cu vecinii mei.

Ce nu-i place

Nu îmi place să mă cert cu lumea. Eu sunt o fire calmă, paşnică, iar când cineva caută ceartă cu tot felul de lucruri sâcâitoare mă supără.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite