Iaşi: Vând hainele Sfintei Parascheva cu 17 lei (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Moldovei a găsit reţeta unei afaceri de succes: comercializează icoane cu bucăţi minuscule din veşmintele Cuvioasei. Pelerinii cumpără această icoană cu 17 lei, deşi oficialii de la Mitropolie susţin că  „este un dar pentru credincioşi“.

Vânzătorii de obiecte religioase din curtea Mitropoliei îşi freacă mâinile a profit, pe care îl obţin din sutele de icoane, cruciuliţe şi brelocuri vândute.

Iaşi: Pelerinaj în familie la Sfânta Parascheva (FOTO şi VIDEO)

Iaşi: Pelerinaj pe Facebook la Sfânta Parascheva (FOTO)

Iaşi: „M-am rugat la Sfântă ca parlamentarii să nu ne rupă de tot“ (FOTO ŞI VIDEO)

„Orice obiect cu chipul Sfintei Parascheva se vinde foarte bine. Nu am mărit preţurile faţă de anul trecut şi vindem sute de produse în fiecare zi“, a declarat Daniel Bărbuţă, unul dintre vânzători.

Cel mai bine vândut obiect este o icoană din lemn, cu poza Sfintei Parascheva lipită, care are în colţul din dreapta jos o mică rozetă. În interior este o bucăţică minusculă, de aproape un centimetru din veşmântul Cuvioasei, pentru care pelerinii plătesc câte 17 lei. 

În colţul icoanei, se poate observa rozeta cu bucăţica minusculă din acoperământul Sfintei Parascheva.

În colţul icoanei se poate observa rozeta cu bucăţica minusculă de veşmânt

„Am vândut două cutii pline cu astfel de icoane şi nu mai avem foarte multe. Încasările de până acum se ridică la câteva zeci de mii de lei“, a spus şi Laura Bălan, comerciant de obiecte religioase.

Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) obişnuiesc să schimbe periodic veşmintele Sfintei, mai ales de sărbători, înainte şi după hramul de pe 14 octombrie. O parte din veşminte sunt donate bisericilor care fac o solicitare în acest sens, restul fiind folosite pentru comercializare.

„Un preot taie bucăţele mici din haine pentru ca pelerinii să aibă o binecuvântare. Sunt foarte căutate şi se vând foarte repede. Nu există o modalitate de a calcula harul Sfintei, dar am găsit o formulă pentru a oferi un dar, o binecuvântare credincioşilor“, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

„Nu mi se pare corect“

Dacă unii pelerini plătesc fericiţi, alţii nu văd cu ochi bun comercializarea lucrurilor sfinte. „Probabil că cei de la Mitropolie se gândesc că lumea ar cumpăra mai bine icoanele dacă au o bucată de veşmânt. Nu mi se pare corect, dar în ziua de azi cam totul este comercial, aşa că nimic nu este ieşit din comun", a spus Raluca Apostol, o studentă din Botoşani. Vezi VIDEO:

De altfel, acest veşmânt a apărut tocmai pentru a proteja rămăşiţele Cuvioasei. „Înainte se ciupeau bucăţi din sfintele moaşte când acestea erau expuse, motiv pentru care au fost acoperite. Totuşi, nu mi se pare normal ca din veşmântul Sfintei să se facă o afacere cu profit", a adăugat Gheorghiţă Nagâţ, un pelerin din Vrancea. Vezi VIDEO:

Se vând bine brelocuri, iconiţe şi metanii

Comercianţii de obiecte religioase sunt feriţi de criză

Pelerinii care ajung la Mitropolie pot cumpăra şi brelocuri cu chipul Cuvioasei la 6 lei, brăţări sau metanii la 3 lei, cruciuliţe la 9 lei, candele la minimum 10 lei, cărţi, mir, tămâie, icoane, dar şi obiecte religioase pentru biserici.

Vânzările merg atât de bine încât comercianţii reuşesc să înstrăineze icoane de argint sau aur în valoare de 2.100 de lei şi chiar candele cu şapte braţe de 1.270 de lei.

„Sunt mulţi oameni care vor să facă un cadou deosebit sau donaţii la biserici“, a mai spus vânzătorul Daniel Bărbuţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite