Iaşi: PORTRET/ Vlad Cobzaru, uriaşul baschetbalist care vrea să salveze vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul cu o înălţime de 2,05 metri este membru al echipei CSS Unirea BC Juniori Iaşi de patru ani. La Campionatul Naţional de anul trecut a primind titlul de cel mai bun marcator din ţară, înscriind 28 de goluri într-un meci. Elev la un liceu de elită din Iaşi, băiatul a participat în clasele gimnaziale şi la olimpiadele de matematică unde a obţinut menţiune la faza judeţeană.

Vlad Cobzaru şi-a îndreptat atenţia către baschet în clasa a V-a când avea mai mult timp liber. A ales baschetul pentru că şi înălţimea îl ajuta, avea 1,75 de metri. „Pur şi simplu simţeam nevoia să fac un sport pentru că mă plictiseam. Am ales baschetul în detrimentul fotbalului pentru că am vrut să fie ceva mai deosebit, fotbalul era prea comun. Aşa am ajuns la echipa CSS Unirea Iaşi", povesteşte Vlad. 

După doar un an de antrenamente, munca baschetablistului s-a reflectat în rezultatele de excepţie pe care le-a obţinut la competiţiile sportive. Primul premiu a fost la un concurs care a avut loc în Republica Moldova unde echipa în care el joacă s-a clasat pe prima poziţie.

Anul următor a avut o nouă competiţie la Târgu Mureş unde a „plouat" cu reuşite. „Am luat locul I la turneu şi tot atunci am fost numit şi cel mai bun jucător. Eram în clasa a VII-a. Anul trecut am luat locul I pe ţară la Campionatul Naţional de Baschet Juniori şi am fost numit cel mai bun marcator, având 28 de puncte într-un meci. La Campionat am intrat în primii 5 cei mai buni jucători ai turneului", enumeră adoelscentul premiile obţinute. 

Vara trecută a participat la un turneu în Grecia unde din nou s-a numărat în primii 5 jucători. Prima dezamăgire a avut-o la turneul naţional ce a avut loc la Timişoara unde era accidentat. „Am avut o entorsă puternică şi am stat pe tuşă. Echipa a ieşit atunci pe locul al II-lea. Era îngrozitor să simt că nu pot să-i ajut şi să fiu obligat să stau pe bancă să mă uit", povesteşte Vlad.

Oferte de la echipe străine

Talentul şi calităţile adolescentului au fost remarcate şi de antrenorii marilor echipe care i-au propus deja să-l coopteze . „La ultimul turneu la care am participat am avut două propuneri să joc la o echipa din Spania sau la una din Slovenia. Trebuie să mă gândesc bine la ce vreau", spune Vlad.

Alături de Vlad la meciuri au fost şi colegii de clasă. „Când aveam meciuri acasă, la Iaşi, invitam colegii şi ei veneau, îmi făceau galerie", spune Vlad. Echipa sa favorită din ţară este Asesoft Ploieşti, iar din stăinătate echipa Partizan Blegrad din Serbia.

Recunoaşte că „fură" meserie de la baschetbalistul american LeBron James, ale căruia tehnici de joc le studiază atent. Baschetul nu este singurul domeniu unde Vlad a demonstrat că se pricepe. „În clasele a V-a şi a VI-a am participat la olimpiadele de matematică şi la faza judeţeană am luat menţiune", încheie Vlad.

Profil

Născut. 27 aprilie 1995, Iaşi.

Studii. Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi".

Familie. Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri

Ce contează cel mai mult la un baschetbalist?

Nu este esenţială înălţimea aşa cum se crede. Sunt cinci posturi, din care să zicem că în două contează să fii înalt, dar ca să fii un bun baschetbalist este nevoie să-ţi foloseşti capul, să fii inteligent pentru a lua decizii bune într-un timp foarte scurt, să te orientezi bine pe teren. Contează şi săritura pe care o faci şi bineînţeles talentul şi dăruirea.

Intenţionezi să faci carieră din baschet?

Am două opţiuni în momentul de faţă: fie să continui cu sportul, fie să mă înscriu la Medicină pentru că aş vrea să devin chirurg. Dacă baschetul nu se dovedeşte a fi destul de avantajos mă voi orienta către medicină.

Ce-i place

„Ador să merg la cinematograf pentru a urmări un film bun şi să ies cu prietenii la plimbare. Îmi plac excursiile, iarna pentru a vizita muntele, iar vara la mare", spune Vlad.

Ce nu-i place

„Îmi displace faptul că nu am timp mai deloc, că toate vacanţele îmi sunt ocupate. La oameni nu pot suporta minciuna", recunoaşte Vlad.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite