Iaşi: Trupe din Europa la Festivalul de Muzică Mecanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii pot participa la manifestările de la a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional care începe de astăzi la Iaşi.

Festivalul Internaţional de Muzică Mecanică a început astăzi, la ora 11.00, cu un spectacol al  Fanfarei Militare din cadrul Garnizoanei Iaşi. La ora 12, participanţii au putut vizita expoziţia Fascinaţia Muzicii Mecanice, organizată în holul de la intrarea Palatului Culturii.

Expoziţii şi simpozioane
Până diseară, la ora 19.00, iubitorii de antichităţi vor putea să viziteze Expoziţia colecţionarilor „Muzica mecanică, între pasiune şi curiozitate“ aflată pe esplanada Palatului Culturii, dar şi expoziţia de obiecte de muzică mecanică din colecţia Dumitru Grumăzescu, de pe strada Lăpuşneanu, în corpul R al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, în incinta fostului sediu Romtelecom.

Ieşenii pot să admire o cutie muzicală din 1864 din Elveţia, ceasuri muzicale, orgi de stradă construite în România, cutii muzicale cu cilindru sau cu disc, dar şi pianole cu pedale, gramofoane, patefoane şi suporţi de înregistrare. În paralel, se va desfăşura un simpozion la Hotelul Traian, la care participă specialişti din toată ţara, dar şi din Austria, Cehia, Chile şi Republica Moldova. Tema simpozionului este istoria muzicii mecanice şi problemele de conservare-restaurare a automatelor muzicale.

Spectacole cu cântăreţi de orgă
Mâine şi duminică, pe esplanada din faţa Palatului Culturii, dar şi pe strada Lăpuşeanu şi pe bulevardul Ştefan cel Mare, atmosfera va fi animată de prezenţa cântăreţilor de orgă din Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi Slovenia. Artiştii vor încânta publicul îmbrăcaţi în costume de epocă. În faţa Palatului Culturii, vor fi organizate spectacole cu artişti de la Universitatea de Arte, Colegiul Naţional „Octav Băncilă“şi Teatrul Luceafărul, dar şi ale maeştrilor flaşnetari. Nu vor lipsi animaţiile stradale şi plimbările cu trăsura pe esplanada Palatului. Astfel de evenimente sunt organizate în toată ţară şi au ca scop promovarea muzicii mecanice, istoria şi diversitatea automatelor muzicale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite