Iaşi: Mii de oameni trec peste iarnă cu pături şi calorifere electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Poiană, din Dacia, se încălzeşte la caloriferul electric
Ioan Poiană, din Dacia, se încălzeşte la caloriferul electric

Miile de ieşeni debranşaţi de la CET trebuie să improvizeze pentru a face faţă temperaturilor scăzute din ultimele zile. Sute de familii din mai multe cartiere din Iaşi au avut calorifere reci ieri noapte din cauza presiunii scăzute la gazul metan.

Odată cu venirea gerului, multe familii de ieşeni se îmbracă cu haine groase nu numai afară, ci şi în propriile case. Asta deoarece nu mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din oraş şi nici nu dispun de centrală termică.

O astfel de situaţie se regăseşte la familia Poiană, care locuieşte în blocul DD8 din cartierul Dacia. „În urmă cu câţiva ani, un vecin de la etajul 7 şi-a pus centrală termică. La o consfătuire între cei de la CET şi locatari s-a decis să se debranşeze tot blocul ca să plătim acest lucru o singură dată şi să nu avem facturi mărite. Din toată scara numai eu nu mi-am pus încă centrală termică“, a spus Ioan Poiană (56 de ani).

„Ne-am pus termopane“

De doi ani, membrii familiei trec de iarnă cu ajutorul păturilor groase şi a caloriferelor electrice.

„Ne-am pus termopan la geamuri şi la uşile din camerele de dormit. În fiecare cameră avem câte un calorifer electric pe care îl ţinem în priză doar pe timpul nopţii. Mai punem un fes, o bluză mai groasă şi aşa rezistăm pe timp de iarnă“, a explicat bărbatul. Aranjamentul se dovedeşte mult mai convenabil faţă de perioada în care erau branşaţi la sistemul central de termoficare.

„Înainte aveam calorifere reci şi plăteam chiar şi 500 de lei în ianuarie. Acum am plătit factura la curent şi nu am dat mai mult de 260 de lei“, a declarat Ioan Poiană, care speră că-şi va putea monta totuşi o centrală termică anul viitor. 

Potrivit datelor CET, în jur de 50.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat. Totodată, din cauza datoriilor sau a montării de centrale termice sute de blocuri din mai multe cartiere sunt debranşate de la CET.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite