Iaşi: Trăiesc în ghetoul sistemului sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminul din Tudor Vladimirescu administrat de Spitalul „Sf. Spiridon“ este un focar de infecţie pentru zeci de familii. Oamenii care muncesc în sistemul sanitar au ajuns să aibă datorii record de 170.000 de lei la utilităţi.

De zece ani, locatarii nu au apă caldă şi nici căldură iarna. Pereţii căminului nu au mai fost daţi cu var de un deceniu, deşi au fost alocaţi bani în acest sens. Oamenii trebuie să aibă mare grijă cu micuţii pentru a nu se îmbolnăvi din cauza condiţiilor precare în care trăiesc.

Cele 80 de familii care locuiesc în spaţiul insalubru spun că facturile la întreţinere sunt umflate în fiecare lună, iar curentul este plătit  la tarife de societate privată, din cauza unei probleme  birocratice nesoluţionate de câţiva ani.

Oamenii şi-au instalat din banii lor apometre şi contoare pentru energia electrică, care sunt însă neutilizate. Locatarii susţin că societatea Termoservice, care se ocupă de administrarea financiară a căminului de familişti, nu face altceva decât să adune datoriile locatarilor.

Chiriaşii vor să cumpere locuinţele

Viorel Balan, de 37 de ani este asistent medical de zece ani. Născut la Vaslui, Viorel a făcut acum nouă ani cerere la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi pentru a primi o cameră în chirie la cămin. Cu timpul, bărbatul şi-a pus uşă metalică, termopane, şi-a făcut o mică baie în cameră şi din motive de igienă, mănâncă doar la cantină. Bărbatul a cerut în repetate rânduri să cumpere locuinţa, dar a fost refuzat. „Căminul a fost pentru multă vreme un mod de a stoarce banii. Au fost date fonduri pentru reabilitare, dar de cel puţin zece ani nu s-a mai pus un singur bec pe hol“, a spus bărbatul care e decis să plece la muncă în străinătate şi a semnat deja un contract în acest sens.

Controale nocturne ale Poliţiei

Periodic, Poliţia şi reprezentanţii spitalului bat la uşile oamenilor pentru a le cere contractele de închiriere sau vizele de flotant. „Vin noaptea în forţă ca nu cumva cineva să stea fără acte. Nu e o problemă dacă verifică, dar să facă ceva şi pentru noi, să nu mai stăm în mizerie“, este de părere Viorel.
Pe de altă parte, conducerea spitalului se plânge că are datorii la locatarii căminului. „Am ajuns să plătesc eu o parte din datoriile oamenilor, bani pe care ar trebui să-i recuperez“, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite