Iaşi: Trăgători de elită sub universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii pasionaţi de arme de foc îşi exersează ţinta la sala de tir sportiv de sub corpul principal al celei mai vechi universităţi din ţară. Poligonul aparţine Clubului Sportiv Politehnica. Accesul este liber pentru toţi cei care doresc să practice acest sport. Dintre ei vor fi selectaţi viitori campioni.

Sub corpul A de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi se formează campioni. Aici funcţionează de mai bine de 18 ani o sală de tir sportiv.

Accesul nu este permis doar celor înscrişi în clubul sportiv, ci oricine poate participa la o sesiune gratuită de tir cu puşca sau pistolul cu aer comprimat. Unul dintre antrenorii de la sala de tir este chiar un sportiv de performanţă.

Acces gratuit

Mihai Axinte îi îndrumă pe cei care doresc să se iniţieze în tainele sportului cu puşca şi pistolul, dar şi pe cei care fac deja performanţă. „La noi poate veni oricine ca sportiv amator. Dacă este într-adevăr bun, îl vom înscrie şi în clubul de tir“, spune antrenorul.

Prima tragere este gratuită. Amatorii care au potenţial sunt încrişi în club şi se antrenează tot gratuit, iar ceilalţi trebuie să achite o taxă. Aceasta nu a fost încă stabilită.

Performanţa este cuvântul de ordine la clubul ieşean. La finalul anului trecut, tiriştii au participat la Etapa a doua a Campionatului Naţional de puşcă şi pistol la 10 metri.

„Au venit sportivi din toată ţara, dar noi am ocupat locuri destul de bune, de la locul întâi, până la a cincea poziţie în clasament“, spune antrenorul.

Gradul de dificultate variază la cele două tipuri de arme. La tirul cu pistolul ţinta este mai mare. Punctul din mijloc, spre care ţinteşte orice tirist, are 11 milimetri. „Pentru a păstra o stabilitate cât mai bună, din echipamentul pentru tir face parte un combinezon special, rigid şi greu de aproape 4 kilograme. La acesta se adaugă pistolul de 1,4 kilograme şi puşca de 4 kilograme.

La poligonul de sub Universitate pot trage câte opt sportivi în acelaşi timp. Cele opt standuri sunt conforme cu standardele internaţionale.

Bacău: armele se folosesc de nevoie
De teama hoţilor, tot mai mulţi băcăuani s-au grăbit să-şi cumpere arme. Anul trecut, 250 de persoane şi-au luat pistoale cu bile de cauciuc sau cu aer comprimat. „Vin şi pensionari care locuiesc singuri şi le este teamă de hoţi“, a spus Costică Nechita, vânzător. Un pistol cu bile de cauciuc costă între 619 lei şi 2.184 de lei. Pentru pasionaţii de tir, în judeţul Bacău nu există poligon omologat.

Spaţii omologate la Suceava şi Neamţ

Sucevenii care vor să tragă cu arma pot merge la poligonul de la Solca, unde se pregătesc sportivii de la cluburile afiliate la Federaţia Română de Tir Sportiv.

Cei care vin la poligon trebuie să se legitimeze şi să deţină permis de port-armă. 40 de lei costă 25 de focuri cu puşca, iar pentru membrii clubului există un abonament de 220 lei pe an. În sala de trageri pot evolua nouă cursanţi simultan. Un poligon de tir omologat există şi la aproximativ 5 kilometri de Piatra Neamţ.

Acesta funcţionează din 2007 în satul Dăneşti, comuna Girov. Poligonul are loc pentru parcursul de vânătoare, pentru tir sportiv şi de performanţă. Pentru amatori, închirierea armei şi o oră de tragere costă 30 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite