Iaşi: Tradiţii de Crăciun pe Strada Lăpuşneanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul „Moşul cu daruri“
Târgul „Moşul cu daruri“

Colindători şi produse artizanale tradiţionale. Aceasta este oferta cu care sunt aşteptaţi ieşenii până pe data de 22 decembrie pe Strada Lăpuşneanu.

30 de meşteri artizani din toată ţara au venit la Iaşi la invitaţia Asociaţiei Meşterilor Populari. Târgul „Moşul cu daruri" oferă vizitatorilor alegeri variate pentru cadouri de Crăciun tradiţionale. Cu toate că ninsoarea a amânat sosirea meşterilor la standuri, clienţii nu s-au lăsat aşteptaţi.

image

Unul dintre standurile care s-a bucurat chiar de la deschiderea târgului de interes din partea publicului este cel al ieşencei Elena Aliţa. De zece ani aceasta realizează măşti tradiţionale.

Târgul „Moşul cu daruri“

„Fac măşti de zece ani, de când am ieşit la pensie. Am încercat să fac şi mai de mult, dar aveam şi lucru şi copii de crescut", spune aceasta. „Meseria" de artizan este una cu normă întreagă. Un meşter nu are timp liber dacă vrea sa produsele lui să placă publicului.

„La o mască lucrez şi câte trei - patru zile, opt ore pe zi. Măştile mele sunt appreciate. Am fost la un târg la Roman, Acolo am de obicei mare succes. La ei este o tradiţie ca în fiecare an în casă să fie câte o mască nouă. Merg cu ea pe la vecini, cu colinda", explică Elena Aliţa.

Târgul „Moşul cu daruri“

Măştile ei întruchipează moşi, babe, pasărea Gaia sau drăcuşori. Preţul unei astfel de măşti realizate din lemn, pânză, blană, pene, fire de cânepă şi material textile costă 150 de lei.

Decoraţiunile de Crăciun împletite şi sfeşnicele lucrate din fier forjat au fost un alt punct de atracţie de la primele ore de la deschiderea târgului. Acestea sunt realizate de o altă ieşeancă, Doina Jităreanu, împreună cu sora sa, Eugenia. Sfeşnicele pe care ieşenii le pot achiziţiona la doar 27 - 30 de lei sunt realizate după tehnici tradiţionale care exclude sudura.

Târgul de Crăciun cu produse specifice va fi deschis până la 22 decembrie

Cei care doresc podoabe pentru brad pot cumpăra de la acelaşi stand îngeri croşetaţi care costă de la 10 la 20 de lei.

Dulciurile precum turta dulce şi turta cu julfă sunt nelipsite de la târgul de Crăciun.

image

Tot în cadrul Târgului, pe data de 18 decembrie va avea loc şi cea de-a XXI-a ediţie a Festivalulului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Pe 20 decembrie elevii Colegiului de Artă vor prezenta spectacolul „Şezătoare de Ignat".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite