Iaşi: Tinerele dornice de afirmare duc o luptă crâncenă cu kilogramele. Vezi povestea unei anorexice (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, în special în perioada postului, psihologii tratează adolescente care ajung să cântărească doar 40 de kilograme. Acestea sunt aduse de familiile disperate la medici.

Botoşani: Vezi aici cum a slăbit sănătos un puşti de 10 ani: De la 100 de kilograme a ajuns la 60!

Îşi doresc să fie slabe, asociază frumuseţea cu supleţea şi ajung să arate aproape ca un schelet. Sunt tinere care se înfometează până la extrem punându-şi de multe ori sănătatea în pericol. Devin adolescente care suferă de anorexie, boală care pune stăpânire şi pe psihicul lor şi care le dă obsesia că sunt grase în ciuda faptului că frapează prin aspectul de „piele şi os".

Citeşte şi:

Alarmant! Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani. Ascultă mărturia unei persoane de 120 de kilograme (VIDEO)

„Anorexia este alimentată de un ideal. Cel mai comun ideal la vârstele tinere este dorinţa de frumuseţe corporală, de a face impresie bună, de a crea o imagine socială atractivă. Efectul major pe care-l produce anorexia este scăderea cantitativă a corpului, slăbirea până la nivelul de risc de a muri. Omul rămâne blocat în convingerea lui că este gras. Anorexicul consideră grăsimea ca pe un pericol, un inamic pe care-l elimină cu orice preţ. O persoană cu anorexie de obicei caută să impresioneze la maximum pe cei de care depinde, pe cei apropiaţi", spune psihologul Ioan Gotcă.

I se părea că este grasă la doar 41 de kilograme

Prin o astfel de perioadă a trecut şi Irina (19 ani). În urmă cu doi ani, tânăra a avut nevoie de ajutorul unui psihiatru după ce a ajuns să cântărească doar 41 de kilograme. O greutate cu mult sub normal ţinând cont că fata avea o înălţime de 1,76 metri. L-a impresionat pe psihologul Ioan Gotcă, cel care s-a ocupat de cazul ei, prin eleganţa pe care o afişa.

Vezi şi: 

Studenţii străini iubesc mâncarea românească

Iaşi: Buluceală pentru mâncare gratis, dezinteres pentru problemele oraşului (FOTO)

A fost adusă la specialişti de mătuşa ei, o femeie autoritară în grija căreia a fost lăsată de părinţii care au plecat la muncă în străinătate. Obsesia Irinei pentru aspectul fizic a fost declanşată de cele două prietene ale sale. „Aveam două prietene mai suple decât mine şi mi se părea că ele aveau mai mult succes, erau mai admirate de cei din jur. Mi-am dorit şi eu să slăbesc, am crezut că astfel voi fi şi eu mai plăcută", povesteşte Irina.

Psihologii susţin însă că o boala ca aceasta face victime numai printre persoanele cu voinţă, ambiţioase, caractere puternice.

VEZI CARE ESTE PROFILUL PERSOANELOR CARE SUFERĂ DE ANOREXIE

„Persoanele care pot face anorexie trebuie să aibă o combinaţie de trăsături psihologice care îmbină fixarea unui scop măreţ: de a slăbi, de a se afirma prin corp, voinţă care presupune o mobilizare chiar şi în momentul în care îl doare stomacul. Îndărătnicia e cel mai adecvat termen care poate fi folosit când e vorba de anorexici. Se încăpăţânează să slăbească sfidând orice regulă. Aceste persoane dominate de perfecţiune, de dorinţa de a reuşi cu orice preţ vor slăbi cu siguranţă", mai spune psihologul Gotcă.

Irina ajunsese să invoce diferite motive pentru a scăpa de „chinul" de a mânca. „Le spuneam că nu pot să înghit, că nu pot să mănânc, că mi se blochează mâncarea în gât. Cu cât insistau mai mult să mănânc, cu atât deveneam mai înverşunată şi refuzam. Beam multă apă pentru a masca senzaţia de foame. Nu aveau ce să-mi facă", îşi aminteşte Irina.

Fugeau de mâncare

Psihologul care a reuşit în patru luni să o determine să mănânce în mod normal enumeră strategiile pe care le adoptă anorexicii pentru a evita să stea la masă.

„Au nişte strategii foarte enervante de a se opune şi la un moment dat familia cedează, nu mai poate face faţă. Anorexicii maschează cu vestimentaţia, poartă haine mai lărguţe, nu vin la ora potrivită la masă, zice că-şi ia pachet la el, ascunde mâncarea pe sub calorifer", spune doctorul Gotcă.

Irina s-a refăcut abia după ce a fost convinsă că trebuie să mănânce. „Aceste persoane cedează în momentul în care reuşesc să-şi schimbe convingerea. Până când nu este convins că greşeşte nu va renunţa la acest comportament alimentar pe care-l are. Nu ai succes niciodată dacă acţionezi în forţă.  Trebuie să o iei cu paşi foarte lenţi, ore întregi de discuţie până când începe să prindă încredere în tine. Când se convinge că ceea ce-i spui îl ajută începe să mănânce. Totul pleacă de la dorinţa de a-şi reveni. S-a constatat că nu există niciun medicament care să-l ajute în asemenea situaţii. Toţi care au încercat cu medicaţie au eşuat. Terapia cea mai indicată este una de consiliere", spune psihologul Gotcă.

Există însă persoane care au suferit de anorexie, dar care evită să vorbească de acest capitol din viaţa lor din cauza evenimentelor nefaste prin care au trecut în acele momente. Mulţi se află încă în faza de negare, când refuză să admită că au suferit vreodată de anorexie. „Multe astfel de persoane nici nu mai vor să-şi amintească despre acea perioadă din viaţa lor care a fost traumatizantă. Refuză să vorbească şi să admită că într-adevăr a fost o problemă", spune doctorul Gotcă.

ASCULTĂ CUM O TÂNĂRĂ CU ANOREXIE NEAGĂ CĂ A AVUT O ASEMENEA BOALĂ

„Mie mi-au spus doctorii că am anorexie nervoasă, dar eu nu ştiu dacă chiar am avut asta. A fost o perioadă când eram mai slabă, nu reuşeam să mai asimilez nimic din ce mâncam, aveam o cădere de calciu. Într-adevăr, îmi doream să fiu slabă, aşa cum îşi doresc toate adolescentele", spune Andreea, o altă pacientă tratată de psihologul Gotcă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite