Iaşi: Tată de boboc: „S-a zis cu economiile pe 5 ani!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii viitorilor studenţi se plâng că nu vor mai putea pune niciun ban deoparte din cauza taxelor de înscriere şi de şcolarizare la facultate. Vasile Raţă a însoţit-o astăzi pe fata lui să se înscrie la Facultăţile de Litere şi de Istorie. Bărbatul a rămas fără cuvinte când a aflat ce taxe sunt  

Părinţii care vor să-şi dea copiii la facultate trebuie să scoată bani frumoşi din buzunare. Vasile Raţă lucrează la un circ în Italia. Are grijă de animale şi în schimb primeşte lunar 800 de euro. De anul acesta, trei sferturi din venituri le va da pe facultatea fiicei sale, Bianca. „500 de euro îi voi trimite fetiţei. Aproximativ 200 de euro va plăti chiria, încă vreo 3.000 de lei va fi taxa pe anul de studiu şi gata banii", spune Vasile Raţă.

Bărbatul s-a crucit când a văzut taxele cerute de facultăţi la înscriere. „Sunt enorme! Totul este foarte scump. Toate economiile făcute până acum vor fi cheltuite cu înscrirea la facultăţi, pe transport, iar de acum s-a zis cu economiile pe cinci ani!", spune Vasile Raţă. Pentru cele două facultăţi la care şi-a înscris fata, ieşeanul a plătit 320 de lei.

Facultăţile au început goana după bani

Viitorii studenţi scot sute de lei din buzunar la înscriere. După admitere vor plăti taxe de şcolarizare de mii de lei. Cele mai costisitoare facultăţi sunt cele din cadrul Universităţii de Medicină „Gr. T. Popa", unde înscrierea costă 150- 350 lei. Taxa de şcolarizare ajunge până la 6.000 de lei.

Citeşte şi:

Iaşi: Universităţile din Moldova scot şomeri

Iaşi: Absolvenţii de facultăţi schimbă titularizarea pe job-uri în străinătate

Iaşi: USAMV face reduceri studenţilor din localităţile inundate

Tinerii care vor să aibă o diplomă de studii superioare trebuie să plătească cu vârf şi îndesat pentru a obţine una. Cei care optează pentru facultăţi din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" trebuie să achite la înscriere până la 250 de lei. Taxele de studiu sunt cuprinse între 1.600 de lei şi 3.000 de lei.

„Taxele care ni se cer sunt destul de mari. Mama mea este asistentă medicală la o bază de agrement şi are de lucru doar pe perioada verii, iar tătăl meu este profesor de sport. Veniturile sunt mici şi abia se descurcă să mă poarte la o facultate", spune îngrijorată Natalia Brânzaru, care s-a înscris la Litere.

Imense sunt şi tarifele de la Medicină, unde cea mai mică taxă de înscriere este de 150 de lei, iar cea de studiu porneşte de la 3.500 de lei. „Este foarte greu dacă nu ai pe cineva care să te susţină. Am optat pentru acest domeniu pentru că sunt şanse de angajare în străinătate", spune Mădălina Cojocaru.

„Avem cele mai mici taxe din ţară"

Conducerea UMF susţine însă că taxele practicate la Iaşi sunt cele mai mici din întrega ţară.

„Sumele sunt mai mari comparativ cu celelalte universităţi din Iaşi pentru că învăţământul medical are alte costuri. Trebuie ţinut cont că încă avem cele mai mici taxe din ţară. La Bucureşti taxa de studiu este 7.100 de lei, la Timişoara este 7.300 de lei, iar la Cluj  8.100 de lei", spune Vasile Astărăstoae, rectorul de la UMF Iaşi.

Universitatea Tehnică, cea mai accesibilă

Sumele cerute de facultăţile tehnice de la Universitatea „Ghe. Asachi" sunt ceva mai moderate. Aici, taxa de înscriere este cuprinsă între 50 şi 100 de lei, iar cea de şcolarizare este de aproximativ 2.500 de lei.

„Indicat ar fi ca toate facultăţile să urmeze exemplul de aici. Taxa trebuie să se încadreze până în 100 de lei", spune Maria Miron, care şi-a înscris fiica şi la facultăţile de Drept şi FEAA de la „Cuza".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite