Iaşi: Spitalele din oraş, bombe cu ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul de testare a aparaturii medicale nu este solicitat de şefii unităţilor sanitare. Singurul client de la începutul anului a fost Secţia de Neonatologie a Maternităţii „Cuza Vodă“. Costurile sunt mai mici faţă de cele de la service-urile firmelor producătoare de echipamente medicale.

La Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iaşi funcţionează singurul laborator de testare a dispozitivelor medicale din zona Moldovei. Acesta este acreditat de la începutul anului, însă cererea din partea spitalelor lipseşte cu desăvârşire. În cadrul laboratorului pot fi testate defibrilatoarele, pompele de infuzie, aparatele de măsurat tensiunea arterială, pulsoximetrele, incubatoarele pentru nou-născuţi şi aparatele de electrochirurgie.

Până la sfârşitul anului  urmează dotarea cu aparatură care să permită testarea ventilatoarelor şi a dispozitivelor de anestezie din spitale. „Proiectul a fost derulat împreună cu Centrul Româno-Elveţian şi are o valoare de 450.000 de lei. Ideea ne-a venit prin 2005. Dotaţi cu aparatură am fost abia prin 2008, iar de la începutul acestui an suntem acreditaţi şi putem verifica aparatura din spitale“, spune Dan Zaharia, decanul Facultăţii de Bioinginerie Medicală Iaşi.

Au plătit 30.000 de lei
Deşi dispozitivele din unităţile sanitare trebuie testate la un interval de 1-2 ani, singura cerere a venit din partea Maternităţii „Cuza Vodă“. Şefii s-au declarat mulţumiţi de costurile mai mici faţă de cele practicate de service-urile firmelor care produc echipamente medicale şi de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM), organism din cadrul Ministerul Sănătăţii, singurele abilitate să verifice aparatura medicală din spitale.

„Cei de la laborator s-au deplasat la maternitate şi au testat incubatoarele, pompele de infuzie, monitoarele, absolut toată aparatura pe care o aveam în dotare. Am dat doar 30.000 de lei“, a declarat Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii. Din aparatura testată aici, doar 95% a corespuns parametrilor de funcţionare. „Imediat după testare au fost scoase din uz nişte incubatoare care nu atingeau temperatura de 37 de grade în interior“, spune Zaharia.

Deşi prin aceste verificări se pot împiedica tragedii asemenătoare celei de la Maternitatea din Giuleşti, când şase bebeluşi au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia electrică, coordonatorii laboratorului susţin că managerii de spitale invocă lipsa fondurilor pentru această verificare.

„Nimeni nu vrea să aloce bani pentru această verificare. Managerii spun clar că bugetul pe care-l au este foarte mic şi nu-şi permit să testeze aparatura“, mai spune Zaharia. Costurile pentru verificarea unui dispozitiv medical încep de la 200 de lei şi ajung până la 1.200 de lei.

„Nu-mi convine să plătesc un serviciu de două ori“

Managerii spitalelor ieşene susţin fie că nu ştiau de existenţa acestui laborator, fie că doar testarea, fără repararea în caz de necesitate, nu este suficientă. „Nu ştiam de existenţa acestui laborator, deşi avem un contract de colaborare cu UMF şi trebuiau să ne înştiinţeze şi pe noi, mai ales dacă este şi mai ieftin decât service-urile firmelor producătoare. O să mă interesez şi eu să văd de ce nu mi s-a adus la cunoştinţă. Oricum, nu-mi convine să plătesc doar ca să constate defecţiunea, că e defect pot să constat şi eu, şi apoi să mai plătesc încă o dată ca să o repare“, spune Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.

Verificări costisitoare
De aceeaşi părere este şi conducerea Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi. „Păi nu e normal, dacă ei vor să ne spună numai dacă este bun sau are defecţiuni. Asta pot să constat şi eu. Sunt de acord să vină cu oferte, dar ar trebui să asigure şi eventualele reparaţii. Ar fi bine să facă şi reparaţii pentru că noi avem contracte încheiate cu firmele producătoare ca să verifice periodic aparatele, unele deţin monopolul şi sunt extrem de costisitoare“, spune Maricica Păvăleanu, managerul de la „Elena Doamna“.

Licitaţii pentru reparaţii
Anual, din fondurile maternităţii se duc aproximativ 60.000 de lei în contul firmelor care produc echipamente medicale. La Spitalul de Recuperare se ştie de existenţa acestui laborator, dar nu s-a studiat materialul de prezentare. „Am auzit de acest laborator, dar n-am consultat materialul. Când dorim să facem o astfel de verificare trebuie să facem şi o licitaţie. Acceptăm oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Ar trebui să se înscrie la licitaţii şi acest laborator“, a declarat Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare. ;

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite