Iaşi: „Sper să nu închid ochii până iau banii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Cordoneanu aşteaptă de peste 15 ani despăgubiri pentru terenul de sub Hotelul Unirea moştenit de la bunici. Femeia a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă în 2007, conform căreia trebuie să primească 400.000 de lei. Pentru că nu a încasat banii a dat statul român în judecată la CEDO.

Ieşeanca este moştenitoarea unică a negustorilor de origine albaneză Anastasia şi Anastasie Gheorghiu, care au venit la Iaşi în perioada interbelică. Aceştia au cumpărat în 1935 un teren de 416 metri pătraţi de pe fosta strada Gabriel Pery, numărul 17,  şi au construit o prăvălie cu produse de panificaţie.

Construcţiile au fost demolate de comunişti, iar în 1960 a fost construit Hotelul Unirea. Nicoleta Cordoneanu a deschis procesele în 1994 şi, timp de 13 ani, a fost plimbată între instanţe.

Abia în martie 2007 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care obligă Ministerul Turismului să-i acorde despăgubiri în valoare de 400.000 de lei pentru terenul şi construcţiile revendicate.

Răspunsuri târzii la adrese

Nepoata negustorilor albanezi nu a avut pretenţia ca daunele să fie recalculate în funcţie de evoluţia pieţei imobiliare, chiar dacă terenul din zonă valorează de patru ori mai mult. „Nu vreau ca suma să fie recalculată după indicele de inflaţie. Aştept banii să pot să-mi ridic şi eu o casă până închid ochii. Am vândut tot şi acum stau în chirie pentru a suporta cheltuielile de judecată“, a spus femeia.

Plimbată de la o instanţă la alta, femeia şi-a cheltuit toţi banii pe avocaţi, expertize, notari şi copii legalizate ale actelor. Ieşeanca a schimbat cinci avocaţi în 17 ani, timp în care a cheltuit peste 20.000 de lei.

„Sper să nu închid ochii până se rezolvă ceva. Nu înţeleg de ce trebuie să aştept atâta timp! Anul trecut, cei din comisie mi-au cerut să trimit copii legalizate după actele pe care le am. După un timp, mi-au spus să vin la Bucureşti cu actele în original, ca sa le confrunte cu copiile legalizate“, a spus Cordoneanu.

Ieşeanca a cerut în 2009  la CEDO să oblige statul român să urgenteze acordarea despăgubirilor. Până pe 15 februarie, Cordoneanu trebuie să trimită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg acte suplimentare cerute de magistraţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite