Iaşi: Administratorul firmei care vindea softuri pentru interceptările telefonice ilegale a fost arestat (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au achiziţionat programele de la firma ieşeană Xspy , pentru a-şi spiona soţii sau partenerii de afaceri, au scos din buzunar câteva mii de lei. Potrivit procurorilor DIICOT, doar în luna mai societatea lui Marian Abutoaiei a comercializat cinci astfel de softuri

Ora 20.00 Marian Abutoaiei a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis ca Anda Truşcă, director executiv al unei firme din Bucureşti, Vasile Filip, directorul unei firme din Bacău şi Najub Baaddi să fie puşi în libertate, dar nu au voie să părăsească ţara. Ultimii trei au cumpărat softuri pentru a-şi asculta partenerii de viaţă.

Ora 19.00 Pentru a-şi atrage clienţii firma ieşenă avea şi oferte speciale. „În luna aprile firma a avut o ofertă promoţională, oferind pe lângă soft şi un telefon care era gata pregătit. De pe aparat era scos sunetul tastelor şi microfonul. Telefonul era pregatit înainte pentru ca cel care asculta să fie în deplina siguranţă", a precizat Iulia Diaconu, procurorul şef al DIICOT Iaşi.

„Xspy" importa aplicaţiile din Asia, iar pentru a le cumpăra doritorii au scos din buzunar 2.400 de lei. Procurorii susţin că aplicaţiile erau mult mai performante decât cele oferite de firma din Deva, care le vindea cu 1.000 de lei.

Citiţi şi: Patronul unei firme de telefonie din Alba, acuzat de interceptări ilegale

Clienţii îl contactau pe Marian Abutoaei care le trimite codurile programelor prin e-mail. Însă dacă cei intersaţi nu se descurcau îi trimiteau telefoanele şi softul era instalat la Iaşi. Administratorul şi-ar fi primit banii atât prin Poştă, cât şi prin transferuri bancare, iar ulterior emitea factură.

image

Pe lângă aceste servicii însă, „Xspy" mai ofera şi „microfoane spion", camere camuflate în ceasuri de mână sau pixuri, detectoare radio, reportofoane, microcăşti

Pentru a putea folosi softul care le permitea să asculte convorbirile rudelor sau a partenerilor de afaceri atât clienţii, cât şi cei spionaţi aveau nevoie de telefoane de ultimă generaţie. „Pentru a fi utilizat soft-ul, setările telefonului victimă trebuiau să fie modificate astfel încât să permită efectuarea unor anumite operaţiuni, cum ar fi: activarea GPRS-ului, activarea modulului conferinţă. Totodată sunt introduse date precum: numărul de telefon care va primi rapoartele de activitate, numerele de telefon care va fi înştiinţat cu privire la iniţierea sau primirea unui apel de către telefonul victimă, telefonul care va fi folosit ca telefon martor, etc.", a precizat procurorul şef Iulia Diaconu.

Astfel, persoanele care achiziţionau softurile erau înştiinţate când rudele  sau partenerii de afaceri, monitorizaţi ilegal, vorbeau la telefon şi puteau asculta convorbirile. De asemenea, aveau acces şi la sms-urile primite sau trimise şi aflau şi poziţia victimei. Mai mult, clienţii primeau şi un raport al convorbirilor efectuate de cei monitorizaţi ilegal pe un site.

În urma cercetărilor procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată din Iaşi, Bacău, Bucureşti, Târgu Mureş şi Constanţa au identificat mai multe persoane care au deţinut aplicaţii informatice prin intermediul cărora se pot realiza interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice şi ambientale şi au accesat fără drept sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate.

Marian Abutoaiei, patronul firmei „Xspy", Anda Truşcă, director executiv al unei firme din Bucureşti, Vasile Filip, directorul unei firme din Bacău şi Najub Baaddi au fost duşi astăzi la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea unor infracţiuni la Legea siguranţei naţionale. Alte şase persoane sunt cercetate în stare de libertate şi nu au voie să părăsească localitatea de domiciliu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite