Iaşi: Şi-a transformat curtea în grădină botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanul Florin Roteliuc din satul Voivodeasa creşte de opt ani 40 de specii diferite de arbori în curtea locuinţei sale. El, tehnician silvic de profesie, este cunoscut în toată comuna Suceviţa datorită grădinii sale.

Dacă majoritatea sătenilor cultivă legume sau au livezi, Florin are o veritabilă grădină botanică în spatele casei, unde a adunat aproape 40 de specii de plante în mai puţin de opt ani.

Lucrează câte 15 ore pe zi

„Am început în 2002 cu nişte răsaduri de la Cernavodă, unde am fost detaşat o perioadă. Apoi am luat din toate părţile pe unde am lucrat. În felul acesta, o pasiune a ajuns să-mi ocupe de la 1 până la 15 ore pe zi“, povesteşte tehnicianul silvic. Printre speciile crescute se numără tei sălbatici, mlădiţă, lisă, salcie, molid ţepos, brad argintiu sau arbore Douglas, ale cărui frunze sunt folosite la parfumuri deosebite. Amplasarea acestei grădini s-a dovedit neinspirată.

Pagube de 2.500 de euro

Pârâul Voivodeasa, care trece pe lângă gardul gospodăriei lui Florin Roteliuc, a devenit miercuri seară un torent necruţător, care a rupt şi podurile de beton din sat. Printre cei aproape 15 arboi care au fost culcaţi la pământ se numără şi câţiva pini şi arţari.

„Înainte de prăpăd estimam valoarea arborilor la 8.000 de euro. După ce a trecut apa, cred că valoarea pagubelor este de 2.500 de euro“, precizează Florin, care va continua să-şi extindă grădina cu şi mai multe exemplare ca înainte.

„O să pun şi mai multe răsaduri de acum înainte pentru că nu pot concepe să nu mă ocup în fiecare zi de arborii mei“, promite Florin.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite