Iaşi: Şefii-marionetă din Moldova: „Am avut o activitate intensă în domeniul ONG-urilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Nicoară, şef Casa de Cultură a Studenţilor
Cătălin Nicoară, şef Casa de Cultură a Studenţilor

O parte dintre instituţiile din Moldova sunt conduse de şefi care abia au ieşit de pe băncile şcolii. Unii dintre ei nu au cunoştinţe legate de domeniul în care lucrează, dar se apără şi spun că pregătesc zeci de proiecte.

Şefii rotiţi din motive politice s-au instalat la mai toate instituţii publice din Moldova. O parte dintre ei au ajuns directori, deşi abia au terminat facultatea şi nu ştiu mare lucru despre domeniul în care lucrează. Faptul că nu au experienţă şi nici cunoştinţe solide nu pare să-i deranjeze pe şefii tineri, care se apără spunând că pregătesc zeci de proiecte.

Unul din cei mai tineri şefi din ţară este Cătălin Nicoară, care la doar 23 de ani conduce Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Iaşi. În timp ce alţi tineri care au terminat facultatea depun zeci de CV-uri pentru a-şi găsi o slujbă plătită cu câteva sute de lei, suceveanul a reuşit ca, la două luni după ce a absolvit Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, să fie deja director.

De la voluntar la director

Cătălin Nicoară a fost numit şef interimar pe criterii politice în luna august, înlocuind-o pe şefa în vârstă de 25 de ani a instituţiei, care a intrat în concediu de maternitate.

În cele două luni, noul director pare că nu s-a familiarizat cu lucrurile elementare. Acesta nu ştie cu exactitate câţi oameni are în subordine, ci doar că sunt în jur de 30, după ce unii au ieşit la pensie, şi nici câte cluburi are CCS. Situaţia devine mai clară după ce începe să le numere.

Când vine vorba despre experienţă directorul Cătălin Nicoară precizează că nu şi-a făcut un CV, dar se laudă cu activitatea desfăşurată în cadrul unor organizaţii studenţeşti şi ONG-uri. „Am avut o activitate intensă în domeniul ONG-urilor, activând în şapte astfel de organizaţii. Am fost membru şi în organizaţiile studenţeşti şi am colaborat cu CCS", explică Nicoară. Şeful CCS susţine că are multe planuri de viitor.

Luna aceasta are loc Tattoo & Music Fest. Cu Poliţia vom face un parteneriat pentru a atrage cât mai mulţi tineri la cursurile noastre. Prin luna noiembrie vom discuta calendarul acţiunilor de anul viitor", a precizat directorul.În cele din urmă tânărul a scos o programare şi a citit că până la sfârşitul anului vor avea loc Festivalul Internaţional „Ludic", un festival de modă, şi „Rock'n'Iaşi".

Subprefect la 31 de ani

Principalul meu atu este că sunt tânăr. Majoritatea preşedinţilor de ligi studenţeşti îmi sunt prieteni", a mai spus directorul. După ce a fost doi ani director la o firmă privată şi trei ani comisar al Gărzii Financiare, la începutul acestui an, Daniel Moruzi, 31 de ani, a ajuns reprezentantul Guvernului în teritoriu la Botoşani.

Daniel Moruzi, subprefect de Botoşani

Daniel Moruzi, subprefect de Botoşani

 Provenit dintr-o familie influentă în mediul de afaceri botoşănean, Moruzi a ajuns la conducerea Prefecturii mai puţin datorită experienţei sale în administraţie, aproape inexistentă, şi mai mult sprijinit politic.

Angajaţii din subordine spun despre tânărul subprefect, absolvent de economie, că a avut nevoie de ceva ajutor la început. „Tot timpul am cerut sprijinul celor mai în vârstă din unitate, fiind mai tânăr mă simţeam dezgolit pe unele sectoare. Avantajul este că am puterea de a învăţa rapid şi de a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă", a spus Daniel Moruzi, care este pe cale să finalizeze şi cursurile INA, după care va intra în rândul înalţilor funcţionari publici. Tânărul subprefect le-a cerut botoşănenilor, printr-o scrisoare publică, să vină la uşa lui să-şi spună of-ul, pentru a fi mai aproape de cetăţeni. Prefectul i-a atras însă atenţia că „dacă nu a ştiut până acum, dânsul are stabilit un program de audienţe".

În vară, subprefectul Daniel Moruzi a trebuit să gestioneze, timp de mai bine de o săptămână, inundaţiile, prefectul fiind în concediu. 

Nu dormisem de mai bine de o săptămână iar de ziua mea, seara, mă aflam în judeţ la inundaţii şi scoteam bătrânii din apă. Nu am primit felicitări pentru activitatea de atunci şi nici nu mă aşteptam. Ar fi fost ciudat să îmi spună cineva: «Bravo că ţi-au murit doar şapte oameni!»", a completat subprefectul de Botoşani.

Omologul său de la Iaşi, Bogdan Şaramet, are doar 34 de ani şi a absolvit Liceul Sportiv şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Petre Andrei". 

Adrian Niţă, şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret

Adrian Niţă, şef al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Neamţ

De la controlul alimentelor la Direcţia pentru Sport

Adrian Niţă este la doar 29 de ani cel mai tânăr director de instituţie din judeţul Neamţ. Şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret a activat într-un domeniu total diferit şi anume în mediul privat ca responsabil de controlul şi siguranţa alimentară.

Faptul că a condus în ultimul an Direcţia de Tineret a fost un atu, însă zona de sport pare să nu-i fie foarte familiară, de vreme ce a trebuit să se documenteze în prealabil pentru a afla că instituţia pe care o conduce coordonează doar două cluburi. „Este vorba de Clubul Sportiv Ceahlăul din Piatra Neamţ şi de Clubul Atletic Roman", spune Adrian Niţă.

Tot documentarea l-a ajutat să afle şi faptul că cele mai notabile rezultate ale sportivilor au fost obţinute anul trecut în atletism, canotaj şi lupte, respectiv arte marţiale şi radioamatorism.

„Pentru a gestiona acest domeniu va trebui să apelez la ajutorul celor şase specialişti preluaţi de la fosta Direcţie de Sport", spune tânărul şef. În planurile sale figurează crearea unui bazin olimpic de înot, reînfiinţarea secţiei de box la CS Ceahlăul şi utilarea la standarde competitive a bazei nautice de pe lacul Bâtca Doamnei. (Florin Jbanca)

CV

Cătălin Nicoară, director la Casa Studenţilor

-Masterand al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice;

-Absolvent al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

CV

Daniel Moruzi,-subprefect de Botoşani

-Comisar asistent la Garda Financiara, Secţiile Iaşi şi Botoşani;

-A absolvit Facultatea de Economie a Universităţii „Petre Andrei" din Iaşi  şi un master la Universitatea „Al. I. Cuza".

CV:

Adrian Niţă, şef la Direcţia pentru Sport

-Studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român;

-Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi.

Opinie

„Directorii fără experienţă nu cunosc legea"

Ieşeanul Lucian Flaişer se poate mândri cu peste 20 de ani de experienţă în administraţia publică. Fost  subprefect în 1990 şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean din 1992, Flaişer a fost prefect al Iaşiului timp de patru ani, din 1996, şi apoi a devenit preşedinte al judeţului din 2000.

Lucian Flaişer

În urma celor două decenii de practică şi implicare în proiectele Iaşiului, Flaişer este în măsură să aprecieze cât de importantă este pregătirea şi practica persoanelor cu funcţii de conducere la instituţiile publice.

„Sunt multe procese pe rol"

„În administraţie este obligatorie experienţa din cauza problemelor complexe cu care se confruntă. Directorii fără o practică de câţiva ani nu pot face faţă", a spus Lucian Flaişer.  Actual consilier judeţean, Lucian Flaişer este de părere că 60% din personalul din administraţia publică este slab pregătit, iar tinerii care au acumulat experienţă au profitat de prima ocazie şi s-au angajat în mediul privat.

Cea mai mare problemă a directorilor care tocmai au ieşit de pe băncile facultăţii o reprezintă multitudinea deciziilor fără un suport legal. „Directorii fără experienţă iau decizii neconforme cu realitatea, cu legislaţia şi cu nevoile cetăţeanului, care trebuie prioritizate, mai ales atunci când lucrezi în administraţie. Se ajunge ca multe din proiectele Iaşiului să fie amânate şi să fie multe procese pe rol pentru că se lucrează fără lege în spate", a spus Flaişer.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite