Iaşi: Şcoala Mitropoliei lasă părinţii fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La deschiderea oficială a şcolii a participat şi ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a deschis astăzi porţile şcolii particulare de pe strada Lascăr Catargi, nr. 33, în prezenţa ÎPS Teofan, a ministrului Daniel Funeriu şi a autorităţilor locale.
În cele patru săli de clasă amenajate modern învaţă 15 copii în clasa I. Elevii au fost selectaţi în urma unui interviu la care a participat întreaga familie.

Părinţii trebuiau să demonstreze că sunt implicaţi în educaţia celor mici. Taxa lunară se ridică la 700 de lei. Programul este de luni până vineri, între orele  8.00 şi16.00, iar micuţii beneficiază de două mese pe zi, de program after-school şi de rechizite.

Renovări de 700.000 de lei
„Suma este un pic cam mare, era mai bine dacă nu exista această obligaţie financiară, dar ne-am gândit bine şi într-un final am ales această şcoală pentru că sunt puse în centru valorile creştine. Mă gândesc serios să-l dau la această şcoală şi pe copilul de 5 ani pe care îl am“, spune Vera Axinte, mamă. 

Lucrările de reabilitare şi amenjare a clădirii preluate cu scandal de la TVR Iaşi au început în decembrie 2009 şi au costat 700.000 de lei, bani obţinuţi din donaţii şi de la Mitropolie.
„Am văzut cât de multe se pot face cu bani puţini şi îmi dau seama cât de puţine rezultate s-au obţinut în sistemul de învăţământ la stat cu bani mult mai mulţi“, a spus ministrul Daniel Funeriu.

Clădire obţinută cu scandal
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a intrat în posesia clădirii printr-o decizie a instanţei, după ce în perioada interbelică aici ar fi funcţionat Liceul Ortodox de Fete „Doamna Elena Cuza“. Din 1948, clădirea şi terenul au trecut în proprietatea statului, care a cedat dreptul de administrare din 1994 către Societatea Română de Radio şi Televiziune. Pentru a intra în posesia clădirii de 10 milioane de euro, MMB a apelat la executori judecătoreşti. De la începutul acestui an, TVR Iaşi s-a mutat într-un alt corp de clădire, tot pe Lascăr Catargi, iar Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ a început înscrierile copiilor în clasa I.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite