Iaşi: (VIDEO) Procurorii au deschis dosar penal pentru omor în cazul scheletelor găsite la Popricani (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii continuă săpăturile în pădurea de la Popricani
Arheologii continuă săpăturile în pădurea de la Popricani

Arheologii ieşeni au realizat luna trecută o descoperire importantă. În pădurea de la Popricani, la 10 kilometri nord de capitala Moldovei, o echipă de cercetători coordonaţi de Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iaşi au identificat mai multe gropi comune unde se găsesc rămăşiţe umane.

15.15 Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a deschis un dosar penal pentru omor în acest caz, după ce procurorii au fost sesizaţi dimineaţă de poliţişti că au fost găsite rămăşiţe umane în pădurea de la Popricani.

Cornelia Prisăcariu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi:

15.10 Conform cercetărilor efectuate în prealabil timp de un an, s-a stabilit că este vorba despre masacrul comis de Armata Română în 1941, când în pădurile din nordul Iaşiului au fost executaţi peste 100 de evrei, printre care femei şi copii. „Evreii au fost obligaţi să-şi sape singuri gropile, după care au fost dezbrăcaţi, împuşcaţi şi aruncaţi înăuntru, după care s-a turnat var“, a explicat Elisabeth Ungureanu, asistent manager de proiect.

image
Imagini de la situl unde au fost descoperinte osemintele
Imagini de la situl unde au fost descoperinte osemintele
Imagini de la situl unde au fost descoperinte osemintele

În perioada dintre cele două războaie mondiale, comunitatea evreilor din Iaşi număra aproape 45% din cei 80.000 de locuitori ai oraşului. „Se trăia bine în acei ani, eram în bună înţelegere cu toată lumea. A venit apoi războiul şi a stricat toate acestea. De atunci, în Iaşi au mai rămas constant puţin peste 300 de evrei“, a declarat Pincu Keiserman, preşedintele de onoare al Comunităţii Evreieşti din Iaşi.

Înhumaţi cu rabini

Reprezentanţii comunităţii evreieşti din Iaşi au de gând să facă procesiunile necesare pentru ca sufletele celor ucişi în pădurea de la Popricani să-şi găsească liniştea. „Vom aduce nişte rabini pentru o înhumare în toată regula“, a precizat Keiserman.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite