Iaşi: Şase lei pentru fiecare viaţă pe care o salvează (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul de Seară" au petrecut o zi alături de ambulanţierii ieşeni în cadrul campaniei demarate astăzi de ziarul nostru. Aneta Roiu este una dintre asistentele care salvează peste 200 de ieşeni în fiecare lună. Drept răsplată, statul o plăteşte cu 1.400 de lei lunar.

Aneta Roiu, asistent medical principal la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi, are una dintre cele mai frumoase meserii, aşa cum spune ea. În acelaşi timp, este în alertă maximă 12 ore într-o tură, iar de munca ei depinde viaţa a sute de oameni.

Femeia merge în fiecare lună la cel puţin 260 de bolnavi din judeţul Iaşi, care sună disperaţi la 112. Efortul ei este răsplătit de stat cu doar şase lei pentru fiecare viaţă salvată. Şi, de ieri, răsplata s-a micşorat cu un sfert. „De fiecare dată când salvez un om simt o mare bucurie. Pe noi însă nu ne salvează nimeni pentru că din salarii abia reuşim să trăim", a spus Aneta Roiu.

Este ora 20.00. Aneta Roiu, asistent medical principal, şi Doru Petru, şofer ambulanţier, îşi încep tura de 12 ore la Serviciul de Ambulanţă Iaşi. „Noi muncim jumătate de zi, de la ora 8.00 la 20.00, avem liber 24 de ore, după care mai băgăm încă 12 ore noaptea de la ora 20.00 până la 8.00 dimineaţa, când primim liber 48 de ore", a explicat Doru Petru pentru „Adevărul de Seară".

Din momentul în care tura începe, aceşti oameni trebuie să fie gata de plecare în orice moment. Ieri seară au trecut numai 15 minute până când dispecerul a anunţat un caz la Andrieşeni, un sat aflat la 70 de kilometri de Iaşi.

image

Personalul de la dispecer transmite misiunile medicale ambulanţierilor în funcţie de urgenţă

În mai puţin de un minut, ambulanţa gonea cu sirenele pornite să salveze un copil în convulsii.

Vezi video cu graba unui echipaj de ambulanţă la o urgenţă:

Acesta este numai un caz dintr-o mulţime de situaţii cu care aceşti oameni se confruntă mereu. „Din aprilie până în noiembrie, o tură de zi este groaznică. La cât de multe cazuri avem, transpirăm mai ceva decât o zi întreagă la cosit. Mai mult, dacă nu stabilizăm pacientul în maşină până ajungem la spital, nu suntem primiţi pe poartă", a precizat Doru.

„Sunt zile şi zile, dar în medie avem cam 15 solicitări într-o tură. Uneori nu ai timp să mănânci sau chiar să ajungi la toaletă pentru că fiecare secundă contează. În cazul unui stop cardiao-respirator, creierul îşi încetează activitatea după patru minute, iar inima urmează la opt minute", a declarat Aneta Roiu.

În tentativa lor de a ajunge cât mai repede la o solicitare, şoferii ambulanţieri trebuie să devină veritabili piloţi de curse. „Trebuie să ne batem cu Schumacher la timpi pentru că fiecare cursă trebuie să corespundă unor normative, inclusiv la minutele petrecute pe drum. De exemplu, din staţia din bulevardul Primăverii până în capăt Păcurari trebuie să ne încadrăm sub şapte minute", a explicat Doru Petru.

La fel ca restul şoferilor, ambulanţierii trebuie să ajungă la destinaţie folosind aceleaşi drumuri distruse din judeţ. Vezi video:

Din acest motiv, parcul auto de la Ambulanţă este o privelişte dezolantă.

image

„Avem numai jumătate din necesarul de maşini, iar multe dintre acestea trebuiau să fie casate de trei generaţii. Aşa că mergem cu mare atenţie printre craterele din judeţ pentru că dacă se rupe maşina trebuie să stea în service-ul auto o lună, şi noi cu ce mai mergem?", s-a întrebat Aneta Roiu.

image

Ca să ajungă la pacient, ambulanţa trebuie să meargă pe orice drum

Din cauză că la Serviciul de Ambulanţă s-au blocat posturile, numărul angajaţilor este în scădere pe măsură ce oamenii se pensionează. „Pe timp de vară, când oamenii îşi iau concedii, avem 25 de echipaje concomitent pe fiecare tură, deşi necesarul ar fi chiar de 47. Efectiv, uneori nu putem să rezolvăm toate cazurile. Mai puneţi la socoteală şi că orele suplimentare nu se plătesc", a spus Doru.

Distruşi de scăderea salariilor

 Pentru toate aceste atribuţii de serviciu, angajaţii cu vechime din Serviciul de Ambulanţă sunt plătiţi lunar în general cu 1.200 de lei pentru ambulanţieri, 1.400 de lei pentru asistenţi şi 1.500 de lei pentru medici. „Dacă ne vor scădea un sfert din leafă, practic nu ne vom mai putea achita ratele pe care le avem la bănc. Mai gândiţi-vă însă şi la cei care abia acum încep să lucreze la Ambulanţă şi au un salariu minuscul de 500 de lei pe lună. Ei cu ce rămân?", se întreabă Doru Petru.

image

Ambulanţierul Doru Petru s-a alăturat protestului sindicatelor din sănătate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite