Iasi: Reţetă de criză: îşi duc maşina la amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii caselor de amanet susţin că procedura este asemănătoare ca în cazul aurului şi că autoturismele sunt evaluate de ei ca cele second-hand.

Ieşenii care au ajuns la fundul sacului îşi amanetează nu doar bijuteriile sau obiectele electrocasnice, ci şi maşinile pe care le deţin. „Oferim şi acest gen de serviciu din octombrie anul trecut. Până acum am avut 15 clienţi care şi-au amanetat autoturismele. Procedura este asemănătoare cu cea folosită în cazul aurului“, explică Sebastian, patronul unui amanet din oraş.

Audi A6, cea mai luxoasă maşină amanetată
Autoturismele sunt evaluate ca second-hand, iar casa de amanet plăteşte proprietarului între 30 şi 40% din valoarea acesteia. „Maşina poate fi amanetată pentru minim cinci zile şi maxim o lună, cu posibilitate de prelungire. Deocamdată însă nu am scos nicio maşină la vânzare“, spune Sebastian.


Ieşeanul a închiriat o hală în afara oraşului pentru a depozita autoturismele cu pricina. Cea mai scumpă maşină pe care un client a amanetat-o la el a fost un Audi A6, pentru care proprietarul a primit suma de 20.000 de lei. Pentru a veni în ajutorul celor disperaţi, patronii mai multor case de amanet ţin deschis non-stop.


Principalii clienţi sunt tinerii care ies în oraş cu prietenii, fie la petrecere, fie la sala de jocuri, dar nu au bani. „Majoritatea îşi gajează bijuteriile din aur pentru a merge în oraş, în club sau la sala de jocuri“, povesteşte Iulian Anton, angajatul unei case de amanet din apropierea campusului studenţesc Tudor Vladimirescu. 

Deschis la amanet 24 de ore din 24
Ieşeanul Sebastian Miron (21 de ani) vine deseori noaptea la amanet pentru a face rost de bani cu care să-şi scoată prietena în oraş. „Este o metodă rapidă de a face rost de bani“, spune studentul, care se uită sugestiv în portofelul gol. „Acum am adus cinci grame de aur fiindcă am nevoie de bani să ies în oraş“, adaugă studentul. La casele de amanet non-stop vin deseori şi şoferii cărora li s-a stricat maşina şi nu au cu ce achita service-ul. „Noaptea apelează la noi inclusiv cei care trebuie să ajungă la spital şi nu au cu ce să plătească medicul sau medicamentele“, a adăugat reprezentantul casei de amanet.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite