Iaşi: Specialist în geologie: „Extragerea nisipului cuarţos este scumpă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în geologie confirmă valoarea ridicată a nisipurilor cuarţoase şi a gipsului din judeţul Botoşani, dar avertizează că industria slabă din zonă costurile mari ale extragerii acestor resurse împiedică exploatarea.

Aceste nisipuri sunt folosite în industria sticlei. Având o puritate atât de mare, sunt folosite pentru obţinerea sticlei perfect transparente, respectiv cristalul. Nisipurile în combinaţie cu materiale feruginoase dau sticla colorată. Alte utilizări sunt cele din industria de construcţii, datorită proprietăţilor abrazive", a explicat conferenţiar Doru Juravle de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Botoşaniul stă pe o comoară de cristal

Absenţa unei infrastructuri de exploatare în zonă reprezintă cel mai mare impediment în calea valorificării acestor resurse naturale.

„Costurile extragerii nisipului către suprafaţă sunt destul de mari. Dacă nu ai un beneficiar nu îţi permiţi să stochezi cantităţile aduse. Totul depinde cum se mişcă industria sticlei, care a slăbit în zonă", a precizat Juravle.

Nici zăcământele de gips nu sunt ieftin de exploatat. „Deşi este un excelent material pentru industria de construcţii, gipsul este greu de scos la suprafaţă. De la adâncimi de câţiva zeci de metri în apropiere de bazinul Prutului, acesta poate ajunge şi la câteva sute de metri spre Carpaţi. Costurile exploatării de la adâncime nu justifică profitul", a încheiat Doru Juravle.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite