Iaşi: Renunţă la sarcină din cauza sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

170 de ieşence au făcut avort anul acesta la Maternitatea „Cuza Vodă" pentru că nu şi-au permis să crească un copil.

Medicii unităţii spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu o rată atât de mare de chiuretaje făcute la cerere din cauza lipsei banilor. Sute de ieşence căsătorite sau cu relaţii stabile au trecut de la începutul anului pragul Secţiei de Chiuretaj a Maternităţii „Cuza Vodă".

Printre ele s-a numărat şi Cristina, o tânără de 23 de ani din Iaşi. Femeia este împreună cu prietenul ei de mulţi ani, dar cei doi s-au văzut forţaţi de situaţia economic precară să renunţe la o sarcină neprevăzută. „Lucrez la un call-center şi câştig 200 de euro lunar, din care 150 de euro sunt pentru plata chiriei. Mai am noroc de bonuri de masă, dar cum să creşti un copil în condiţiile astea?! Eu şi prietenul meu am fi păstrat copilul, dar criza actuală ne-a împiedicat. N-am fi avut ce să-i oferim pe vremurile astea", se confesează cu durere în glas Cristina.

Doctorii maternităţii spun că niciodată nu s-au confruntat cu o aşa avalanşă de avorturi cauzate de sărăcie. „Lipsurile materiale sunt invocate dintotdeauna, dar în ultima vreme mai bine de jumătate dintre femei susţin că apelează la chiuretaj din cauza crizei. Pacienta spune clar că e şomeră, că are deja  trei copiii acasă, că soţul şi-a pierdut de curând locul de muncă sau că ia salariul minim pe economie şi că nu îşi permite să crească un copil", spune Petronela Apostol, asistent şef la Triaj, Septic şi Chiuretaj.

Cele mai multe avorturi, între 30 şi 34 de ani

Practic, din cele 341 de avorturi înregistrate la „Cuza Vodă" în perioada ianuarie-mai 2010, peste 170 au fost făcute sub presiunea crizei financiare, de către femei care fie aveau o familie sau o relaţie stabilă. Medicii de la maternitate mai spun că, deseori, femeile se urcă pe masa de chiuretaj plângând, conştiente că nu le-ar putea oferi un viitor sigur copiilor pe care şi i-ar fi dorit.

„Sunt cazuri în care femeile îşi doresc foarte mult copilul, au familii întemeiate, cum este cazul celor 76 de paciente din categoria de vârstă 30-34 de ani sau a celor 57 din categoria 25-39 de ani şi plâng pe masa de operaţie din cauza durerii sufleteşti", dezvăluie Petronela Apostol. Un număr destul de mare de avorturi, 41, au fost solicitate de la începutul anului de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani.

Avorturile, în scădere

Numărul chiuretajelor este considerabil mai mic comparativ cu anii trecuţi la Maternitatea „Cuza Vodă". În 2007, s-au înregistrat 2.010 avorturi la cerere, în 2008 au cerut întreruperea sarcinii 2.061 de femei, în 2009 numărul acestora a scăzut la 1.031, iar anul acesta au fost realizate 330 de chiuretaje la cerere.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite