Iaşi: Relaţia primarului Nichita cu Securitatea a fost albită de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului
Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului

Curtea de Apel Bucureşti au confirmat astăzi verdictul Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, (CNSAS) potrivit căruia „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii". Judecătorii au respins contestaţia Roxanei Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA.

Magistraţii au decis să respingă şi cererile de intervenţie formulate de diferite persoane. Decizia poate fi atacată cu recurs în  15 zile.

CNSAS a dat publicităţii anul trecut o adeverinţă în care se precizează că primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a semnat în anul 1978 un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Potrivit acesteia, edilul a fost recrutat în tinereţe pentru supravegherea studenţilor români de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti.

„Domnul Nichita Gheorghe este titular al dosarului fond reţea nr. R 1688. Domnia sa a fost recrutat pentru «supravegherea informativă a studenţilor români din anul 2 de la Facultatea de Hidrotehnică». A semnat Angajament preluând numele conspirativ de colaborator «Mihai»", se arată în adeverinţa CNSAS.

În ciuda precizărilor CNSAS, Nichita neagă totuşi că ar fi dat note informative în scris. Acesta a declarat pentru Adevărul în martie 2009 că în timpul studenţiei din Bucureşti a fost şef pentru o perioadă al cantinei Institutului Hidrotehnic, poziţie în care intra în legătură cu studenţii străini. „Mă întrebau despre studenţii străini, în sensul «ce mai face ăla, cu ce se ocupă?». Eu le spuneam despre toţi că sunt băieţi buni. N-am dat nimic scris", a precizat atunci primarul Nichita.

Mai citiţi:

Edilul Iaşiului a dat mâna cu Securitatea

Adeverinţa mai atestă, în final, că „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".

Anul trecut Roxana Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia dată de CNSAS în cazul primarului Gheorghe Nichita.

Informaţiile furnizate Securităţii date de numitul Nichita Gheorghe au adus atingere Drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum dreptul la libertatea cuvântului şi a opiniilor - art. 28 din Constituţia României 1965, dreptul la libertatea opiniilor şi libertatea de exprimare - art. 19 din Pactul privind Drepturile civile şi politice, dreptul la viaţa privată - art. 17 din Pactul privind drepturile civile şi politice", a precizat Roxana Plohotniuc în plângerea adresată instanţei.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite