Iaşi: Rău-platnicii, strânşi cu uşa de executori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care îşi pierd casa sunt nevoiţi să se mute din apartament
Oamenii care îşi pierd casa sunt nevoiţi să se mute din apartament

Specialiştii atenţionează că gestul extrem de acum două zile al bătrânei evacuate care s-a aruncat de la etaj s-ar putea repeta.

Tot mai mulţi ieşeni care au acumulat datorii pe listele de la întreţinere ajung să fie evacuaţi din case. Faţă de anul trecut, numărul dosarelor de executare silită a proprietarilor de apartamente cu restanţe la asociaţii a crescut cu aproximativ 20 la sută, spun executorii judecătoreşti. 1.700 de ieşeni riscă să fie evacuaţi din case deoarece nu şi-au plătit datoriile la întreţinere către CET.

„Majoritatea dosarelor de executare silită sunt deschise asociaţiilor de proprietari, care au datorii mai vechi de şase luni. Ajungem foarte rar la evacuarea din case, pentru că datornicul vine pentru reeşalonare“, a spus Lăcrămioara Pintilie, purtătorul de cuvânt al CET.

Creşte numărul dosarelor
„Dacă anul trecut am avut aproximativ o sută de astfel de dosare, anul acesta numărul lor a ajuns la 120“, a spus Gabriel Bârcă, executor judecătoresc. Medicii psihiatri spun că, în perioada următoare, ar mai putea fi înregistrate cazuri precum cel al femeii de 65 de ani, care s-a aruncat marţi de la etajul nouă după ce a fost evacuată din casă.

„Foarte multe persoane au acumulat datorii pe care acum nu le mai pot plăti. Oamenii recurg la gesturi extreme pentru că pierd siguranţa unei case şi se simt abandonaţi“, a spus medicul psihiatru Gabriel Crumpei.

Paşii executării silite
O dată ce decizia judecătorească, care obligă un locatar să-şi plătească datoriile la asociaţia de proprietari, rămâne definitivă executorul trebuie să obţină de la Judecătorie o încuviinţare de punere în aplicare a hotărârii. Următorul pas este întocmirea unui proces verbal de situaţie după care se comunică debitorului în termen de 15 zile că trebuie să achite datoria.
În caz contrar, i se va vinde casa. Dacă nici după acest termen datoria nu este achitată, cele două părţi sunt citate pentru a stabili de comun acord preţul la care urmează să fie vândut imobilul.

Ulterior, în termen de cinci zile, se întocmesc actele pentru vânzare. „Întregul proces durează aproximativ patru-cinci luni. Asta nu înseamnă că cel executat nu-şi poate salva locuinţa dacă plăteşte datoria, chiar şi cu câteva minute înainte de începerea licitaţiei pentru vânzarea imobilului“, a explicat Sergiu Sebastian Plumbu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite