Iaşi: Rând de doi kilometri şi îmbulzeală ca să treacă prin altarul Mănăstirii Golia(VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţire Mănăstirea Golia
Sfinţire Mănăstirea Golia

Curtea lăcaşului de cult, reabilitat cu fonduri europene, este arhiplină la această oră. Mii de oameni participă la slujba de resfinţire a mănăstirii. Liturghia este oficiată de Patriarhul Daniel.

Ora 20.00 Credincioşii stau la rând în jur de trei ore şi jumătate  pentru a ajunge la altarul de la Mănăstirea Golia. „Acum se intră puţin mai greu în mănăstire. Vom aştepta ca toţi credincioşii care stau la rând să poată ajunge în biserică“, a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Ora 19.30 Sute de credincioşi aşteaptă şi la această oră pe lângă zidurile Mănăstirii Golia pentru a putea intra în lăcaşul de cult şi a se ruga în altar. Oamenii continuă să se aşeze la rând în speranţa că vor reuşi să ajungă în biserica resfinţită de Patriarhul Daniel.

Ora 14.30 Slujba de la Mănăstirea Golia s-a terminat, dar credincioşii aşteaptă la rând în continuare pentru a se închina în altar.

Ora 12.30 Credincioşilor care au venit la sfinţirea Mănăstirii Golia le-au fost împărţite după slujbă  5.000 de sarmale.

Ora 12.09 La sfinţirea Mănăstirii Golia au asistat şi primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Romeo Olteanu, senatorii Mihaela Popa şi Dumitru Oprea, deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Petru Movilă, Constantin Smirad, preşedintele Consiliului Judeţean.

Tudor Ciuhodaru şi Dumitru Oprea la Mănăstirea Golia

Ora 11. 30: Rândul credincioşilor care aşteaptă să intre în lăcaşul de cult se întinde pe doi kilometri. "O să stau şi 10 ore la rând dacă e nevoie. Merge destul de repede, am înaintat un metru în două minute", a spus Elena, o adolescentă de 17 ani, care era la capătul rândului.

Ora 11: Finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui a sărit peste rând ca să treacă prin altar. Adrian Porumboiu a venit la slujba de la Mănăstirea Golia şi a ajuns în lăcaşul de cult pe la intrarea preoţilor. Întrebat pentru ce s-a rugat, fostul arbitru internaţional a spus doar: „Este o chestiune privată, de suflet“

Adrian Porumboiu

Ora 10.30 Un sobor de 25 de preoţi şi 9 arhierei oficiază slujba religioasă pe o scenă amenajată în curtea Mănăstirii Golia. La slujbă au participat PF Daniel, patriarhul României şi ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Între timp credincioşii trec prin altar. "M-am rugat pentru sănătate. E un lucru deosebit să treci prin altar", a precizat Maria Marin, o ieşeancă de 75 de ani.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Ora 10.00 Zeci de credincioşi s-au îmbulzit la intrarea în mănăstirea Golia. Janadrmii de abia le-au ţinut piept credincioşilor care doreau să asiste la slujbă. 

Îmbulzeală Golia

Ora 9.25: Mănăstirea Golia a fost luată cu asalt în această dimineaţă de aproape 5.000 de credincioşi, care vor să treacă prin altarul lăcaşului de cult.

Acest lucru este posibil deoarece mănăstirea este resfinţită astăzi, odată cu terminarea primei etape a lucrărilor de restaurare realizate cu fonduri europene.

Sfinţire Golia

„Este o ocazie unică să trecem prin altarul Mănăstirii Golia. Ne rugăm pentru sănătate. Păcăt că plouă, dar stăm aici pînă reuşim să ajungem în biserică", a spus o credincioasă.

Citeşte şi:

Iaşi: Alai de preoţi străini la sfinţirea Mănăstirii Golia

Iaşi: Pomană pe bani publici pentru sfinţirea Mănăstirii Golia

FOTO Sfinţirea Mănăstirii Golia din Iaşi în imagini

100 de jandarmi asigură paza şi ordinea la evenimentul religios. În acest moment, cîte 20 de credincioşi intră în mănăstire ca să treacă prin altar. „Lăsăm grupuri de cîte 20 de oameni ca să nu se creeze aglomeraţie", a spus Mircea Tulică, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi. La Iaşi plouă mărunt la această oră şi se înregistrează 8 grade Celsius.

Vom reveni cu amănunte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite