Iaşi: Radu Leca - Expert în teatru nipon şi arte marţiale (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a organizat pentru studenţi un periplu prin 1.600 de ani de civilizaţie japoneză şi o incursiune în literatură.

Studentul a intrat prima dată în contact cu limba japoneză când era în clasa a XI-a, la Liceul „Costache Negruzzi“ din Iaşi, şi a urmat nişte cursuri la Palatul Copiilor. „Am vrut să încerc ceva nou, mai interesant faţă de ce învăţam în şcoală. Plus că am practicat şi Aikido şi mi-am dorit să cunosc cultura japoneză“, a spus Radu. Pasiunea pentru arta niponă a continuat-o la Facultatea Engleză-Japoneză din Bucureşti, pe care a întrerupt-o atunci când a obţinut o bursă de studii pentru cinci ani în Japonia.

Seminarii despre samurai şi gheişe 
După un an de japoneză intensivă Universitatea de limbi străine din Osaka, ieşeanul a urmat timp de patru ani Facultatea de Literatură Japoneză din oraşul Kanazawa, pe care a absolvit-o cu medii mari în aprilie 2010. Întors în Iaşi, tânărul a organizat nişte seminarii gratuite prin Asociaţia Himawari despre cultura niponă.

„Am vrut să împărtăşesc noţiuni de istorie culturală şi să dezvolt conceptele de samurai sau gheişe. Am vorbit despre teatru, muzică şi literatură japoneză, mai ales că am urmat nişte cursuri de teatru nou timp de doi ani“, a spus tânărul. Seminariile lui s-au bucurat de un adevărat succes printre ieşeni, 60 de participanţii fiind la fiecarecurs. „Cursanţii erau de toate vârstele, plus mulţi studenţi de la «Cuza». Am făcut şi un seminar de arte marţiale“, a precizat Radu Leca.

Ieşeanul îndrăgostit de cultura niponă a fost admis de curând la Universitatea din Londra, la Şcoala de Studii Africane şi Orientale, unde va urma masterul în Istoria Artei Japoneze. „Puteam să continui în Japonia studiile, dar am ales Occidentul pentru că vreau să fiu într-un mediu mult mai deschis atât spre cunoaştere, cât şi dezvoltare“, a adăugat studentul.

Profil
Născut. 25 august 1984, Râmnicu Vâlcea.
Studii. Facultatea de Literatură Japoneză din Japonia.
Familie. Are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ai învăţat din cei cinci ani petrecuţi în Japonia?
Practica în teatrul nipon şi cursurile de Aikido mi-au indus o corectitudine şi o verticalitate morală. În Europa există un individualism, însă în Japonia predomină conştienţa colectivă, o cultură civică şi o grijă pentru cel de lângă tine. 
De ce ai ales o facultate din Londra şi nu una din Japonia?
Şcoala din Londra este una dintre cele mai faimoase pentru studiile japoneze. Vreau să cunosc gândirea culturală şi din Vest, mai ales pentru că universităţile din Japonia sunt specializate pe un singur domeniu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite