Iaşi: Protest şi îmbrânceli la Spitalul Socola. Angajaţii sunt nemulţumiţi că li s-au micşorat salariile (UPDATE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii Spitalului de Psihiatrie au blocat intrarea în unitatea medicală începând cu ora 08.30. Aceştia sunt nemulţumiţi că le-au fost micşorate lefurile.

Ora 16.50 Liderii de sindicat susţin că angajaţii de la Socola vor face protest şi pe timp de noapte.

„Cei care sunt în tura de noapte vor protesta şi ei. Au hotărât să continue cu protestele. Mâine o vor lua de la capăt. Dacă până luni nu se rezolvă problema vor intra în protest spontan“, spune Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi.

Ora 10.35 Călin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, a discutat cu angajaţii nemulţumiţi care susţin că până nu-şi vor primi salariile întregi nu au de gând să renunţe la protest.

Vezi imagini impresionante cu un pacient vârstnic de la Socola adus printre protestatari

image

„Ministerul Sănătăţii mi-a cerut acum jumătate de oră un raport cu situaţia din teritoriu. Îl voi trimite şi probabil astăzi se vor lua măsuri. Nu ţine de mine această problemă, nu cred că m-am purtat eu rău cu voi“, spune managerul Călin Scripcariu (foto centru).

Acesta a ţinut să explice şi felul în care s-a ajuns în această situaţie:

„Respectarea acestui plafon de 70% este foarte greu de îndeplinit. Casele de Asigurări reduc lunar deconturile. Luna aceasta am primit cu 100.000 de lei mai puţin decât luna trecută. Aşa este de la lună la lună. Chiar dacă am reuşi să obţinem acest 70% pentru luna în curs, luna viitoare ne-am găsi din nou în aceeeaşi situaţie. Asta este explicaţia pe care am oferit-o şi ministerului“, a spus Scripcariu, care a continuat:

„Spitalele subordonate Consiliului Judeţean nu au ţinut cont de acest plafon de 70%, ci au făcut un procent global cu celelalte instituţii. Însă la spitalele subordonate Ministerului Sănătăţii, cum suntem noi, ministerul nu aprobă bugetul dacă nu avem acest 70%. În ceea ce mă priveşte, o să fac tot ceea ce-mi stă în putinţă ca aceste măsuri să fie anulate sau compensate în cel mai scurt timp“, a încheiat Scripcariu.

Personalul sanitar a dat asigurări că pacienţii care sunt deja internaţi primesc îngrijire medicală.

Ora 10.00 În faţa porţii spitalului se află şi 40 de persoane care trebuiau să se interneze sau să vină la control. Intrarea lor în unitate este împiedicată însă de personalul medical. Oamenii îi înţeleg pe angajaţii care protestează şi consideră că responsabil este sistemul.

image

Iaşi: Taxă pe beţie şi liste de aşteptare la Spitalul Socola

Iaşi: Criza a triplat numărul pacienţilor de la Spitalul Socola (FOTO)

„De 30 de ani vin la Socola ca să-mi iau tratamentul. Am vorbit de joi să mă internez luni şi astăzi am găsit lacăt pe poartă. Eu înţeleg demersul medicilor. Aceştia nu sunt plătiţi, le este greu, singurul vinovat este sistemul“, spune Ioan (49 de ani), din Belceşti.

Ora 09.50 Aproximativ 200 de oameni stau în faţa porţii spitalului pentru a împiedica accesul în unitate. Personalul cere conducerii instituţiei să vină la discuţii. La protest s-au alăturat şi trecătorii. Un bărbat care şi-a internat o rudă la Spitalul de Psihiatrie susţine protestul angajaţilor.

„Ar trebui să ieşim cu toţii, şi cei din sănătate, şi cei din învăţământ şi să mergem la Bucureşti să ne apărăm drepturile. Altfel, cei de la Guvern vor face ce vor cu această ţară“, spune bărbatul.

Ora 09.40 Personalul de la Spitalul Socola din Iaşi refuză să mai acorde asistenţă medicală bolnavilor pentru că salariile le-au fost micşorate din cauză că Ministerul Sănătăţii a hotărât ca fondul de salarii să nu depăşească 70% din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

image

În prezent, bugetul pentru cheltuielile salariale la unhitatea sanitară este de 74%.

Vom reveni cu amănunte.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite