Iaşi: Probă de viteză pe trecerea de pietoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva săptămâni, timpii de verde ai semafoarelor din unele intersecţii majore au fost reduşi, în medie, cu 10 secunde. Trecătorii sunt obligaţi să fugă pe zebre, iar cei care nu pot îşi asumă riscul de a fi călcaţi de maşină, pe culoarea roşie.

Conform codului rutier, traversarea străzii pe trecerea de pietoni se face în pas alert. De câteva săptămâni însă, pentru pietonii ieşeni, acesta este singurul mod prin care reuşesc să ajungă pe partea cealaltă a zebrei. Asta pentru că, de la 30-35 de secunde cât dura un ciclu de culoare verde la semafor, timpul s-a redus în medie cu zece secunde. Un exemplu concludent este cel de la trecerea de pietoni de pe bulevardul Nicolina, lângă fostul magazin „1001 articole“.


Imediat ce se face verde pentru pietoni, oameni de toate vârstele încearcă să ajungă pe celălalt trotuar în 24 de secunde. Cei cu pasul vioi se încadrează în acest timp, însă vârstnicii sau cei cu multe bagaje sunt prinşi în „offside“.


„Cred că ar trebui măcar jumătate de minut la semaforul verde. Eu am probleme cu genunchii şi nu-mi ajunge cât timp este acuma. Mai sunt şoferi care te aşteaptă, dar unii sunt mai bădărani şi te înjură. Noi ce vină avem că nu mai suntem tineri?“, se întreabă Nicoleta Hriţcu, pensionară.


Cu ochii pe semafor ca pe butelie


Situaţia se repetă şi pe bulevardul Independenţei, în staţia de autobuz din Piaţa Unirii. Pietonii care nu prind semaforul în momentul în care se face verde trebuie să iuţească pasul dacă vor să ajungă la timp peste drum. „Nu ştiu a cui a fost ideea, dar de o bucată de timp trebuie să fiu atent la semafor de parcă mi se dă startul într-o cursă“, a precizat Mircea N., administrator.


Pietonii din Bucşinescu sunt şi ei nemulţumiţi de cele 21 de secunde de verde pentru trecerea de pe Elena Doamna, respectiv 17 secunde peste Tudor Vladimirescu. „Nu înţeleg de ce maşinile stau aproape 40 de secunde la roşu, dar pietonii au la dispoziţie jumătate din acest timp“, spune Cornel V., electrician.

image


Situaţia îi nemulţumeşte şi pe reprezentanţii municipalităţii. „Am observat şi eu în unele zone, precum bulevardul Independenţei, timpi foarte scurţi la semafor. Am transmis celor responsabili să-i prelungească“, a indicat Mihai Chirica, director tehnic în cadrul Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite