Iaşi: Primari buni de plată pentru proiecte SAPARD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Tansa şi fostul primar din Deleni au fost trimişi în judecată ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că s-ar fi folosit de unele documente false pentru a obţine fonduri europene.

Atât Costică Sterea, cât şi Gheorghe Furtună au fost acuzaţi de înşelăciune şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte şi incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Acte false

Potrivit procurorilor, Costică  Sterea, primarul din Tansa, în calitate de preşedinte al comisie de atribuire al contractului de achiziţie publică, şi Vasile Panainte, în calitate de secretar al comisiei, au depus în octombrie 2003  la Agenţia SAPARD proiectul privind înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă. Însă pentru a obţine finanţarea europeană cei doi s-ar fi folosit şi de unele documete  cu semnături false. Astfel, ar fi obţinut 44.770 lei de la SAPARD şi 14.923 lei de la Guvern. În urma cercetărilor procurorii au decis să-l trimită în judecată şi pe Vasile Panainte pentru aceleaşi infracţiuni.

Gheorghe Furtună, fostul primar din Deleni,ar fi depus şi el în 2003 documente la SAPARD în care apar membri ai comisiei de evaluare a ofertelor şi atribuire a contractului care nu au participat la şedinţă. Astfel, a primit pentru realizarea lucrărilor 90.396 lei de la SAPARD ŞI 30.132 lei de al Guvern. Alături de el a fost trimis în judecată Dorin Guzganu, administratorul SC Aldovlad SRL Iaşi.

Acesta l-ar fi determinat pe Călin Axinte să întocmească în fals o ofertă tehnică care conţinea date nereale  referitoare la cifra de afaceri anuală şi profitul anual net pentru 2000 şi 2001. Astfel, firma lui Guzganu trebuia să obţină lucrările pentru sistemul de alimentare cu apă a comunei Deleni. „Sunt nişte acuzaţii nereale. Investiţia este făcută şi a fost verificată de SAPARD, iar din 2006 a fost predată la RAJAC. Am cerut şi o expertiză grafologică pentru a se lămuri situaţia, dar a fost respinsă", a precizat Gheorghe Furtună, fostul primar din Deleni.

SAPARD s-a constituit parte civilă, iar procurorii au decis să pună sechestru pe o parte din bunurile primarilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite