Iaşi:EXCLUSIV Preţul unei vieţi pierdute în tragedia de la Scânteia: doar 700 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Un avocat din Galaţi le-a înmânat ca la piaţă urmaşilor celor 13 victime din „microbuzul morţii" între 700 şi 10.000 de lei. Familiile pasagerilor spun că, iniţial, avocaţii le-au promis că vor primi de 10-20 de ori mai mulţi bani din prima de asigurare

Rudele celor 13 pasageri care şi-au pierdut viaţa în accidentul de la Scânteia au încasat drept despăgubiri sume de 10-20 de ori mai mici decât cele promise de avocatul care le-a reprezentat interesele.

Localnicii din comunele Scânteia, Grajduri (Iaşi) şi Tăcuta (Vaslui), care au rămas fără cei dragi în tragicul accident feroviar de acum un an, au fost chemaţi ieri şi alăltăieri la o bancă din centrul Iaşiului pentru a primi banii reprezentând daunele morale. Mai mult de 30 de oameni au aşteptat ore în şir să le vină rândul fiecăruia în parte să dea ochii cu avocatul, dar cei mai mulţi au ieşit din sediul băncii albi la faţă ca varul.

Rudele victimelor de la Scânteia Foto: Florin Chirica

image

Clauze suspecte

Potrivit unora dintre despăgubiţi, statul de plată stabilit de cel care le-a reprezentat interesele a arătat în modul următor:  o parte din fraţii şi surorile victimelor au primit câte 700 de lei, soţii şi soţiile câte 5.000 de lei, iar copiilor li s-au acordat câte 10.000 de lei.

La început, am vorbit cu avocatul şi ne-am pus de acord să cerem câte 200.000 de lei pentru copii şi câte 100.000 de lei pentru fraţii soţiei mele, mai ales că la noi sunt cele mai tinere rude ale unei victime a accidentului", a spus Ionuţ Bucătaru (22 ani), soţul unei femei de 21 ani care a pierit în „microbuzul morţii".

Rudele SimoneiCăsăndroi, decedată în tragedia de la Scânteia, au venit ieri la bancă Foto: Florin Chirica

image

În plus, avocatul le-a impus şi o clauză de confidenţialitate, considerată suspectă de către colegii lui de breaslă. Potrivit acesteia, cei care ar divulga suma încasată ar rămâne fără 15% din despăgubire. „Nu pot să vă spun ce sumă am primit. La noi în comună nici fraţii sau cumnaţii nu şi-au spus între ei. E mai bine decât să mergem prin instanţe", a spus Daniela Lefter, sora uneia dintre victime. Pe lângă daunele morale, unele dintre rude au mai primit în urmă cu câteva luni şi daune materiale pentru înmormântare. Alte câteva familii din Scânteia se vor întâlni astăzi cu avocatul din Galaţi, Lucian Gheorghe, pentru a-şi primi banii.

Ştiam că aşa se va întâmpla. Au primit o sumă derizorie. Din păcate atunci nu s-au consultat cu alţi avocaţi sau cu juristul de la de la Primărie", a spus Fănică Săcăleanu, primarul din Scânteia.

"Pot să spun doar că am făcut o afecre bună. Nu pot să comentez mai mult", a susţinut avocatul Lucian Gheorghe, ieri seară când a ieşit din sediul băncii.

Mai citiţi şi:

Iaşi: Trimişi în judecată în „dosarul Scânteia"

Iaşi: VIDEO (Update) 13 morţi şi 3 răniţi la Scânteia, într-un microbuz pirat lovit de tren

Avocatul şi-a pus comision de 30%

Reprezentanţii Societăţii de Avocatură „Jercan, Gheorghe, Vlad & Asociaţii" din Galaţi au venit în Scânteia la câteva zile după accidentul feroviar şi au convins familiile celor 13 morţi să încheie cu ei contracte de asistenţă juridică. Avocaţii se angajau să obţină daune de la firma cu care s-a încheiat asigurarea obligatorie pentru microbuz, contra unui comision de 30%. Suma maximă prevăzută de lege pentru acest tip de asigurări şi pe care ar fi cerut-o avocaţii iniţial este de 1,5 milioane de euro.

Ionela şi Bianca Mihaela alături de bunicul lor, Toader Foto: Florin Chirica

image

"Am vrut un viitor pentru fete"

Ionela şi Bianca Mihaela sunt tot ce le-a rămas mai scump familiei Petrechiuţă la aproape un an de la tragedia feroviară de la Scânteia. Cele două fetiţe, de 9 şi 11 ani, sunt acum lumina ochilor bunicului Toader, care se mângâie cu gândul că propria lui fiică, Angela, va trăi mai departe prin nepoatele sale.

„Suntem sărăci şi n-am avut bani de avocaţi"

În satul Lunca Rateş din comuna Scânteia toată lumea a auzit că administratorii firmei de transport la care circula „microbuzul morţii" au fost trimişi în judecată, dar nu înţelege de ce inculpaţii nu sunt traşi la răspundere şi pentru moartea Angelei. „Noi suntem săraci şi nu am putut să ne luăm avocaţi care să ne reprezinte interesele la proces. Acei administratori ar trebui să facă puşcărie pentru toţi oamenii care au murit pe şine", a spus Toader Petrechiuţă (61 ani).

Conştient că pensia sa de 460 de lei nu-l poate ajuta să-şi întreţină nepoatele, speranţele lui Toader se legau de despăgubirea morală pe care ar trebui s-o primească toate rudele celor dispăruţi în accident, mai ales urmaşii victimelor. „Aceste două fete trebuie să aibă un viitor. Pensia mea e prea mică, tatăl lor nu are loc de muncă, aşa că banii din despăgubiri sunt cea mai bună şansă pe care Angela şi Bianca o au la o viaţă mai bună", a concluzionat bunicul fetelor.

În accidentul de la Scânteia şi-au pierdut viaţa 13 pasageri şi şoferul microbuzului

image

 Mai citiţi:

VIDEO Acel blestemat microbuz-pirat

VIDEO Radiografia dezastrului de la Scânteia

Şoferul, vinovat în drama de la Scânteia

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite