Iaşi: Pozele de pe Hi5 a Cordunenilor, probe la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarul care a dispus arestarea celor 17 membri ai reţelei de spălare de bani, trafic de persoane şi înşelăciuni susţine în motivarea sentinţei că pe lângă cele 35.000 de pagini de probe, pozele de pe site-ul de socializare au contat şi ele în luarea deciziei.

Membrii clanului Corduneanu şi-au adus singuri probe la dosar. Judecătoarea care a decis în urmă cu o săptămână să îi aresteze pe cei 17 membri ai clanului pentru 29 de zil, precizează în motivarea sentinţei că pozelor de pe Hi5 a Cordunenilor au dus la întregirea imaginii reţelei. „Examinarea fotografiilor de grup, ce au fost extrase după accesarea informaţiilor  postate de inculpaţi pe portalul Hi5, relevă elemente sugestive  în ceea ce priveşte coeziunea grupării şi calitatea personajelor  ce o compun", se menţionează în motivarea sentinţei.

Cordunenii la fel ca poliţiştii

În 101 pagini judecătorul a explicat că arestarea lui Constantin Bogdan (fost Corduneanu), a fraţilor şi a apropiaţilor săi este necesară pentru a nu fi îngreunată sau compromisă ancheta şi pentru că reţeaua reprezintă un pericol pentru societate. „Această grupare percepută ca una ce se manifesta extrem de violent, dar într-un mod mult mai subtil şi caracterizat de persuasiune, reuşea să obţină sume mari de bani  de la diverse persoane. De multe ori nu era necesară aplicarea unei corecţii fizice, ci doar invocarea numelui de Corduneanu", specifică judecătorul Tribunalului Iaşi. Cu toate că bazele grupării ar fi puse în anul 2000, magistratul consideră că pericolul social nu a fost diminuat ci membrii clanului au continuat să săvârşească infracţiuni şi au „investit" banii în case, maşini şi alte bunuri.

Faţă de persistenţa infracţională manifestată de inculpaţi şi de urmările ireparabile create uneia dintre părţile vătămate, de conduita şi modul de acţiune a liderilor acestei grupări, care tind să instituie noi reguli de conveţuire socială şi de funcţionare a autorităţilor statului (aceştia apreciind într-o convorbire că, alături de poliţie, sunt singurii care pot menţine liniştea în oraş), instanţa constată că inculpaţii prezintă un pericol criminogen deosebit", se susţine în motivarea sentinţei.

"Având în vedere că hi5 a fost de inspiraţie pentru luarea măsurii de arestare preventivă, clienţii mei pot fi puşi în libertate pentru că nu apar în nicio fotografie. Astfel încât, rezultă fără dubiu că nu fac parte din aşa zisa grupare", a declarat Bogdan Tufeanu, avocatul lui Iulian Ilincariu, Constantin Darie şi Ciprian Panagachi-Tănasă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite