Iaşi: Portret / Ştefan Atîrgoviţoae a câştigat marele premiu de la Sanremo Junior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul a luat premiul I la categoria lui de vârstă şi a primit „Delfinul de Argint“, cea mai mare distincţie a competiţiei, pentru piesa interpretată.

Talentul lui Ştefan a fost remarcat de mama lui chiar pe când acesta avea puţin peste doi ani. „Am înregistrări cu el când stătea în pătuţ şi se legăna şi încerca să reproducă cuvinte. Era foarte mic şi nu se înţelegea, dar treptat am sesizat că muzica pe care o auzea încerca să o reproducă“, spune Carmen Atîrgoviţoae, mama lui Ştefan.


Pregătire intensă


La vârsta de 5 ani şi jumătate mama sa a hotărât să-l înscrie la Şcoala Populară de Arte, singura instituţie care îl primea la o vârstă atât de fragedă, după ce l-a auzit pe acesta reproducând o piesă a lui Goran Bregovic.


După doar un an a fost înscris în paralel şi la Palatul Copiilor, la profesoara de canto Anca Apetroaiei. După doar şase luni de repetiţii au venit şi primele recompense pentru munca depusă. „În 2008 a început să participe la concursuri şi atunci a obţinut două trofee dintre cele mai importante, «Ti amo» şi «Cerbul de Aur». Acum are foarte multe medalii, diplome şi trofee. La toate competiţiile la care a participat a urcat pe podium“, spune mama băiatului. Ştefan face zilnic câte două ore repetiţie acasă, la pian, săptămânal vine şi la Palatul Copiilor, iar în weekend merge la Bucureşti la profesorul Cornel Fugaru.


Şi-a sacrificat de la vârsta de şase ani toate vacanţele, însă nu are nici cel mai mic regret.


Premiul cel mare la Sanremo


„Îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu mă plictisesc niciodată şi chiar vreau să fac o carieră din muzică. Toată munca şi efortul profesorilor care se ocupă de mine au fost răsplătite prin premiile pe care le-am obţinut“, spune Ştefan.


Răsplata cea mare a venit însă anul acesta când a fost selectat în finala festivalului Sanremo Junior cu piesa „În paşi de step“, semnată de compozitorul Jolt Kerestely.  Ieşeanul a demonstrat că talentul său este fără margini şi s-a clasat pe prima poziţie a concursului desfăşurat în Italia, care a reunit participanţi din 16 ţări.


„Acesta este premiul meu de suflet. Şi celelalte contează, dar acesta reprezintă cea mai mare realizare a mea. Când sunt pe scenă nu am niciun fel de emoţie, mă simt în mediul meu. Vreau să iau cât mai multe premii“, încheie Ştefan.

 

image

__________________

profil
născut.
30 decembrie 2000, la Iaşi.
studii. Este elev în clasa a IV-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“.
familie. Are un frate mai mic.

întrebări şi răspunsuri
Au fost momente în care te-ai săturat să fugi de la o repetiţie la alta?

Nu, niciodată. Îmi place foarte mult alergătura asta de la Iaşi la Bucureşti, să mă impart între concursuri pentru că muzica este pasiunea mea. 
Cu ce gând urci pe scenă?
Mă gândesc să cânt bine, să fiu eu mulţumit. Indiferent dacă iau sau nu vreun premiu cel mai important este să simt eu că am cântat cât de bine am putut.

ce-i place
„Îmi place origami, matematica, teoria muzicii, pianul, înotul, dansul irlandez, stepul şi chiar muzica în sine“, enumeră băiatul.


ce nu-i place
Ştefan mărturiseşte că foarte puţine lucruri îi displac total, dar urăşte de-a dreptul să doarmă la prânz. „Nu este pedeapsă mai mare decât să fiu nevoit să dorm în timpul zilei“, spune băiatul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite