Iaşi: Portret / Ioan Cazacu, cerberul cu chipiu din centrul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cu acest pix, vă voi scrie un avertisment... de o sută de lei“, îi spune agentul superior unui contravenient care, pentru o clipă, părea sigur că va scăpa cu buzunarul neatins. Aşa e însă agentul superior Ioan Cazacu de la Poliţia Locală Iaşi, când se află în misiune.

Nu are mamă, nu are tată, indiferent de cât de mică e greşela celui vizat. „Altfel ţine minte omul dacă îi dai o amendă, cât de mică, decât dacă l-ai ierta. Apoi, aşa nici nu dau posibilitatea unu, altuia să spună că «Lu’ ăla i-ai dat avertisment, iar pe mine m-ai amendat». Culmea e că mă întâlnesc pe stradă cu unii dintre cei sancţionaţi şi mă salută respectuos, fără să-mi poarte ranchiună“, spune Ioan Cazacu. Agentul superior provine dintr-o familie unde milităria, severitatea şi disciplina erau la loc de cinste.


„Bunicul a murit în Al Doilea Război Mondial. Era un militar în tot ceea ce făcea. Când am crescut, ai mei mi-au spus că am exact aceleaşi trăsături ca ale lui. Am făcut şcoala de subofiţeri, dar pentru că eu eram din Moldova şi fusesem repartizat la Sighetu Marmaţiei am refuzat încadrarea. Când s-a înfiinţat Corpul Gardienilor Publici, am optat pentru un post la această instituţie“
, povesteşte Ioan Cazacu.


A curăţat Cinema Tineret de vagabonzi


Una dintre realizările despre care agentul superior vorbeşte cu mândrie este evacuarea sediului Cinematografului Tineret de persoanele fără adăpost. „Acolo se dezvoltase o adevărată afacere cu locuri de închiriat. Cu toate astea, am reuşit să-i alungăm de acolo. Se racordaseră ilegal şi la curent. Cinematograful stătea să cadă, dar cu toate astea veneau facturi de mii de lei“, spune ieşeanul. Agentul superior povesteşte că a aplicat nu doar legea, dar a şi încercat să-i ajute.


„Pentru unii am umblat să le facem cărţi de identitate, iar în alte situaţii am colaborat cu cei de la Asistenţa Comunitară pentru a le găsi un adăpost“, mărturiseşte Ioan Cazacu.


„Neîndurătorul“


Într-un singur an, Ioan Cazacu a împărţit în stânga şi în dreapta aproximativ 400 de amenzi, un număr aproape dublu faţă de sancţiunile pe care un simplu agent de la Poliţia Locală Iaşi le dă în aceeaşi perioadă. 


„Nu am ezitat niciodată să dau amenzi, indiferent cât de suspusă era persoana respectivă, şi nimeni nu m-a prins niciodată pe picior greşit“,
mai spune ieşeanul. Pentru a evita neplăcerile, agentul superior spune că are tot timpul la el o cameră foto sau video pentru a culege dovezi.


Ioan Cazacu spune că în relaţiile cu cei care încalcă legea important este nu să le fie frică de el, ci să ştie că în momentul în care calcă strâmb, vor plăti.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite